keskiviikko 22. toukokuuta 2013

Vietnamilaisia kevätkääryleitä

Kaupasta kotiin päätyi Mondon Ruoka & Matka-lehti, jossa oli vietnamilaisia ohjeita. Blogi-ihmiset olivat vietnamilaisen opastuksessa olleet tekemässä ruokia ja ohjeet oli laitettu lehteen. Hienoa. Kun lähikaupasta vielä löytyi setti, josta oli riisipaperiarkkeja ja vermiselliä, niin pakkohan tätä oli kokeilla. Muitakin ohjeita näistä on kokeiltu, mutta niistä sitten myöhemmin.


Lehden ohjeesta poiketen thaibasilikan sijaan käytin minttua. Lisäksi jätin lohen ja munakkaan pois ja käytin täytteena kasvisten lisäksi pelkkiä jättikatkaravunpyrstöjä.

Kiinalaistyyppiset kevätkääryleet uppopaistetaan, mutta nämä vietnamilaistyyppiset syödään kypsentämättöminä. Näiden valmistamiseksi siis keitetään vettä vermiselleille ja sen lisäksi pilkotaan ja rullataan. Helppoa kuin heinän teko.

1 porkkana
1/2 kurkkua
1 avokado
1 ruukkusalaatti
1 puska minttua
1 puska korianteria
250 g riisinuudeleita/vermiselliä
400 g katkarapuja
riisipaperia
soijakastiketta
limetin mehua
chiliä ohuina suikaleina

Pilko kurkku, porkkana ja avokado muutaman sentin mittaisiksi ohuiksi tikuiksi. Huuhdo ja kuivaa salaatti sekä hienonna yrtit. Jos käytät raakoja katkarapuja, keitä ne. Valmista nuudelit/vermisellit keittämällä vettä ja kaatamalla sen kulhoon nuudelien päälle. 2 minuutin kuluttua kaada vesi pois ja huuhtele hyvin.

Aloita rullaus kastamalla riisipaperiarkki lämpimään veteen. Nosta arkki lautaselle. Laita arkin alareunaan keskelle ensin salaatinlehti ja sen päälle muita täytteitä (porkkana, kurkku, avokado, yrttisilppu, nuudeli, katkarapu). Ei kannata liioitella, sillä arkki voi helposti revetä rullatessa, jos taravaa on liikaa. Käännä ensin arkin alareuna täytteiden päälle ja taita sitten sivureunat täytteiden päälle niin, että taitos jatkuu suorana arkin etureunaan asti. Rullaa loppuun asti. Laita valmis rulla odottamaan tarjoilua. Älä laita rullia liian lähelle toisiaan, sillä ne tykkäävät tarttua kiinni.

Syödessä rullat kastetaan soijakastikkeeseen, jonka kukin ruokailija on saanut oman makunsa mukaan maustaa limettimehulla ja chilillä.

Rullaustekniikkani ei nyt ehkä ollut ihan oikea, eikä näistä rullista siksi tullut kovin kauniita. Erittäin maukkaita ne kuitenkin olivat. Alkuperäisessä ohjeessa mukana ollut uunissa paistettu lohi sekä kananmunasta ja kalakastikkeesta valmistettu munakas varmasti olisivat tässä hyvä lisä. Vaan hyvin kävi näilläkin täytteillä.

Netissä näyttää olevan vastaavia ohjeita pilvin pimein, joten näitä tullaan kokeilemaan erilaisilla variaatioilla meillä vielä kerran jos toisenkin. Täytyy siis taas tehdä retki Hakaniemen Vii Voaniin, josta saa riisipaperia muutenkin kuin tuollaisena markettisettinä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...