keskiviikko 1. toukokuuta 2013

Leirinuotion vaahtokarkit jäätelössä

Taannoisella Hong Kongin vierailulla kävimme väsyksissä ja nälkään nääntymäisillämme syömässä burgeriaterian BLT Burger-ravintolassa. Paikka näytti vähän perusburgerilaa mielenkiintoisemmalta ja ainakin paikallisille näkyi maistuvan. Suurin osa yleisöstä oli paikallisen näköistä väkeä. BLT Burger näkyi olevan ketju, jolla oli ravintolat Hong Kongin lisäksi ainakin New Yorkissa ja Las Vegasissa. Ihan kelpo mesta.


BLT:ssä tilasin jälkiruoaksi pirtelön nimeltä Campfire Marshmallow. Siinä oli siis mukana paahdettuja vaahtokarkkeja ja pinnalla kellumassa yksi vähän enempi hiiltynyt versio. Hyvää oli. Tästä se idea sitten lähti, eli samalla maulla varustettua jäätelöä tahtoo.

Vaahtokarkkeja voisi isomman erän paahtaa esim. uunissa grillivastusten alla. Meillä valitettavasti on tuommoinen propellilla varustettu kaasu-uuni, jossa olisi grillivastukset, mutta edellinen asukas ei toimittanut niiden käyttämisessä tarvittavaa lisäosaa, joten meidän uunilla ei grillata. Onneksi tuolla kaasuliedellä on helppo paahtaa noita muuten vaan. Myös notski tai grilli ovat hyviä vaihtoehtoja. Itse käytin kaasulieden liekkiä. Oletan tässä ohjeessa nyt vaan, että jonkinlaisella välineellä nuo vaahtokarkit on paahdettu. Tärkeintä on, että karkit pehmenevät ja paisuvat ja saavat pintaan hieman väriä. Ei tarvitse paahtaa kauniin värisiksi eli mustiksi.

Lisäbonuksena oli tarkoitus kokeilla tässä jäätelössä uusimmasta Glorian Ruoka & Viini-lehdestä napattua vinkkiä käyttää jäätelömassassa glukoosisiirappia sokerin sijaan. Näin jäätelöstä pitäisi tulla kuohkeampaa ja pehmeämpää. Yleensähän kotona tehty jäätelö tuppaa olemaan kovan puoleista hetkenkin pakastimessa oltuaan. Valitettavasti aikataulut eivät käyneet yksiin, sillä tökötti tulee myyntiin vasta vapun jälkeen. Siispä sokerilla nyt mentiin.

Glukoosisiirappihan on toki hieman epäilyttävä raaka-aine, mutta ehkä tässä nyt voidaan katsoa tarkoituksen pyhittävän keinot. Aion sitä sitten joskus kyllä ainakin kerran kokeilla.

Reseptin ainemäärät ovat aiemman jäätelökokemuksen perusteella arvioituja. Hyvin onnistui näillä määrillä.

150 g vaahtokarkkeja paahdettuna
3 keltuaista
1/4 dl sokeria (vähempikin voisi riittää, vaahtokarkit ovat itsessään hyvin makeita)
1 1/4 dl täysmaitoa (tai raakamaitoa)
3 dl kuohukermaa

Paahda aluksi vaahtokarkit jollakin edellä kuvatulla menetelmällä. Laita maito ja sokeri sekä vaahtokarkit ja kevyesti vatkatut keltuaiset kattilaan ja lämmitä liedellä varovasti koko ajan sekoitellen, kunnes seos paksuuntuu. Ole tarkkana, etteivät keltuaiset pääse kypsymään. Jos epäilet kykyjäsi, voit tehdä tämän vaiheen vesihauteessa, jolloin homma kestää kauemmin, mutta ei mene pilalle. Jäähdytä seos.

Vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita jäähdytettyyn seokseen. Jäähdytä jälleen hyvin ja valmista lopuksi jäätelöksi jäätelökoneen ohjeen mukaan. Laita pakastimeen tai nauti heti.

Jäätelön rakenne onnistui tällä kertaa todella hyvin. Lopputulos oli erittäin pehmeää. Kuulemma vaahtokarkkia ei olisi heti sieltä mausta arvannut, vaikka minusta jäätelö kyllä ihan selvästi maistui samalle kuin ne vaahtokarkit tuoksuvat. Pussi on ollut keittiön pöydällä muutaman päivän, joten tuoksu on käynyt tutuksi. En osaa sanoa, toiko tuo paahtaminen lisämakua ihan oikeasti, mutta toivotaan niin.

Rakenteessa varmasti auttoi se, että käytin maitona Valion Hilja vanhanajan täysmaitoa, jossa on siis kaikki raakamaidon rasva mukana. Ei siis mikään kevyt jäätelö tämä. Kelvollinen jäätelökauden avaus kuitenkin ja ihan wapputunnelmaan sopiva. Aattoiltana tätä sushiaterian päätteeksi maisteltiin. Mukana myös raikastamassa toinen pallo mansikkajäätelöä tehtynä viimeisistä pakastimesta löytyneistä mansikoista.

Laitetaas tähän loppuun vielä sen BLT Burgerin pirtelön kuva. Tästä siis sikisi tämä inspiraatio.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...