tiistai 14. elokuuta 2012

Paistettua nuudelia thaimaalaisittain eli pad thai

Kun kerran wokkipannu on, niin wokataan sitten. Tämä on näistä wokkiruoista oma suosikkini, tällä kertaa kanaversiona. Tässä voi ihan yhtä hyvin käyttää katkarapuja tai vaikkapa tofua kanan sijaan. Voit myös laittaa erinäisen sekoituksen näistä, sillä tämä on tämmöinen thai-pyttipannu, johon voi sekoittaa kaiken kaapista löytyvän.


Ennenkin olen tätä ruokaa yrittänyt valmistaa, mutta nyt pääsin ehdottomasti lähimmäksi tavoitetta. Semmoinen pannun pohjaan kärähtäneen fiilis, joka Thaimaassa syödyissä annoksissa oli mukana, jäi nyt kuitenkin puuttumaan. Sen tämä vielä vaatisi. Ehkä seuraavalla kerralla sitten. Voisin myös muistaa varmistaa, että lieden osat on puhdistuksen jäljiltä tullut laitettua kunnolla paikoilleen, jotta liekki tulisi tasaisesti joka puolelta eikä vain yhdeltä reunalta niin kuin tällä kertaa.

Alkuperäinen ohje on täältä. Pieniä muutoksia tuli tuohon taas tehtyä. Harmikseni en löytänyt leveitä riisinuudeleita edelleenkään mistään. Missä niitä myydään? Ehkä kokeilen tehdä niitäkin itse. Oikeastaan resepti olisi jo hallussa, pitäisi vain uskaltaa kokeilla. Vaan ehkä ei kannata liikaa mainostella, voipi olla, ettei siitä mitään julkaisukelposta synnykään. Mutta kerron toki, jos syntyy.

250 g riisinuudeleita
3-4 kanan rintafilettä
4 kevätsipulia
3 valkosipulin kynttä
150 g mungpavun ituja
4 rkl palmusokeria (tai ruokosokeria)
4 rkl kalakastiketta
4 rkl tamarinditahnaa
1 tl chilihiutaleita
1 lime
2 kananmunaa
1 dl suolattuja maapähkinöitä
2 rkl öljyä

Suorita ensin alustustoimet. Nämä kannattaa tehdä huolella ensin, sillä wokkaamisen aikana et enää ehdi. Leikkaa kana pieniksi suikaleiksi. Leikkaa valkosipulin kynnet pieneksi silpuksi tai raasta ne. Leikkaa kevätsipulit noin 4 cm mittaisiksi ohuiksi suikaleiksi. Huuhtele idut. Sekoita sokeri, tamarinditahna, kalakastikke ja chili. Riko kananmunien rakenne. Murskaa pähkinät ja paahda niitä hetki kuivalla pannulla. Keitä vettä ja kaada se kiehuvan kuumana kulhoon nuudelien päälle. 2 minuutin kuluttua valuta ja huuhtele nuudelit.

Lämmitä öljy kuumaksi wokissa. Lisää sipuli ja valkosipuli ja paista hetki koko ajan sekoitellen. Lisää nuudelit, paista parin minuutin ajan ja siirrä pannun reunalle. Lisää kananmunat ja paista, kunnes alkavat vähän hyytyä. Sekoita sitten nuudelien kanssa. Lisää pannulle kana ja paista sekoitellen noin 3 minuuttia. Lisää mausteseos ja sekoittele jälleen pari minuuttia. Lisää pavunidut ja paista vielä koko ajan sekoitellen kunnes kana on kypsää. Lisää puolet maapähkinärouheesta ja sekoita hyvin. Tarjoa limelohkojen kanssa.

Thaimaalainen tapa on laittaa nuudeliruoan kanssa tarjolle maustesetti, jossa on yleensä kalakastiketta (suolaisuus), chilihiutaleita (tulisuus), maapähkinärouhetta ja sokeria (makeus). Joskus joku näistä on korvattu jollain chili-etikkaliemihommelilla. Muitakin variaatioita olen nähnyt. Tulisuus, makeus ja suola kuitenkin kai ovat ne peruselementit. Lonely Planetin Bangkok-kirjassa tästä selitettiin jotain tarkemminkin, mutta en enää muista enkä jaksa tarkistaa.

Wokkaushommissa ei voi koskaan tarpeeksi korostaa pannun kuumana pitämisen merkitystä. Siinä mielessä pinnoitettu wokkipannu on aika paradoksaalinen härveli, sillä se ei kestä lämpöä. On tullut kokeiltua, pilalle menee alta aikayksikön valmistajan lupauksista huolimatta. Olen viimeaikoina pyrkinyt tekemään mahdollisimman pieniä annoksia kerralla, tämänkin tein puolikkaan kokoisena, vaikka wokkipannuni ei varmasti ole mikään maailman pienin. Tässä on syynä juuri tuo lämpöasia. Tehokaskaan liesi ei riitä pitämään pannua tarpeeksi kuumana, jos sinne tuupataan kerralla valtavia määriä tavaraa. Lisäksi hämmentäminen käy haastavaksi, kun pannu alkaa täyttyä.

2 kommenttia:

  1. Leveitä riisinuudeleita löytyy aasialaisista kaupoista. Olen itse ostanut omani sieltä. Pidän kovasti. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllähän näitä leveähköjä nuudeleita on tarjolla. Vaan ne oikeat leveät riisinuudelit käsittääkseni ovat tuoretavaraa ja valmistetaan tuorepastan tapaan ravintolassa paikan päällä. Niitä ei siis ole tarjolla kuivattuina. Leveä tarkoittaa tässä siis parin sormenleveyden verran.

      Poista

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...