lauantai 25. toukokuuta 2013

Kevät toi, kevät toi burgerin

Oikeastaan voisi kyllä sanoa olevan jo kesän, mutta se ei nyt käy tuohon otsikkoon. Ideana oli avata vihdoin grillauskausi perinteisesti burgerilla. Oman pihamaan puutteessa kaasugrillimme sijaitsee anoppilassa (etäisyys kotoa n. 7 km), joten ihan joka päivä ei grillaamaan päästä muutoinkaan. Vastapainoksi anoppilassa on sitten kaikenlaista muutakin kivaa työvälinettä, kuten vaikkapa lihamylly. Sitähän oli pakko päästä käyttämään.


Lihan kävin hankkimassa Hakaniemen hallista Reinin lihan pisteestä. Arvelin ensiksi ostavani naudan etuselkää, mutta kysyin varmuudeksi asiantuntijan mielipidettä. Kun kerroin, että saa olla vähän rasvaisempaakin, tarjottiin minulle naudan rintaa ja siihen vähän paistia mukaan.

Jauhelihasta tuli todella rasvaista ja pehmeää. Ikinä en ole yhtä pehmeää jauhelihaa nähnyt. Maustoin sen ihan vaan suolalla ja mustapippurilla ja muotoilin käsin pihveiksi. Pihvit olivat niin pehmeitä, että pelkäsin vähän niiden koossa pysymisen puolesta, mutta pelko oli turha. Ehkä kuitenkin seuraavan kerran kokeilen sitä etuselkää jauhaa, sillä vähempikin rasva olisi riittänyt.

Kuten yleensäkin, oli burgerissani itse tekemisen aste kohtalaisen korkea. Kastikkeiksi valikoidut guacamole ja majoneesi syntyivät omin kätösin. Ja nyt siis myös pihvin liha oli itse jauhettua. Hieman nolosti se minulle helpoin näistä, eli sämpylät, tulivat suoraan kaupan hyllystä. Tosin nämä olivat kyllä Hakaniemen hallista ostettuja Uudenmaan leivän tuotoksia, jotka eivät nyt ole ihan sieltä teollisimmasta päästä. Täytynee sitten taas leipoa pakastimeen loppukesän burgereille sämpylät valmiiksi, jahka kerkeän.

Guacamole burgerin välissä on minulle kohtalaisen uusi tuttavuus. Tätä yhdistelmää maistoin ensimmäisen kerran viime vuonna Helsingin Hard Rock Cafessa. Toimi niin hyvin, että piti kokeilla itsekin. Guacamolen ohje on kotoisin teoksesta Pirullisen kuuma chilikirja, joskin käytin kevätsipulin sijaan tavallista, kun sitä sattui olemaan tarjolla. Tuore chilikin tuli korvattua jauheella. Aina ei muista ostaa kaikkea tarvittavaa.

guacamole
2 kypsää avokadoa
1 valkosipulin kynsi
1/2 sipuli
1/2 tl chiliä
2 tomaattia
1 rkl silputtua tuoretta korianteria
1 limetin mehu
suolaa ja mustapippuria

Kalttaa tomaatit ja poista siemenet. Leikkaa loppu kuutioiksi. Itse en jaksanut tällä kertaa kaltata, vaan leikkasin vain tomaatin lohkoiksi ja fileoin lohkot. Siis tomaattilohko kuoripuoli alaspäin leikkuulaudalle, veitsi kuoren ja lihan väliin reunasta ja sitten vain vedetään veitsellä kuori irti. Mielestäni nopein tapa tähän hommaan.

Halkaise avokadot, poista kivi ja kaavi sisus kulhoon. Survo haarukalla mössöksi. Silppua sipuli ja valkosipuli hienoksi ja sekoita avokadon joukkoon. Sekoita loput aineet, tarkista maku ja laita jääkaappiin kunnes on käytön aika.

Majoneesi meni samaan tapaan kuin ennenkin. Tällä kertaa en maustanut majoneesia chipotlella tms aineella, vaan käytin sen ihan semmoisenaan.

Makunsa puolesta tämän kertainen burgeri oli ehdottomasti paras koskaan tekemistäni. Pihvi oli erittäin maukas ja soossit toimivat myös erinomaisesti. Guacamole tulee kyllä mukaan burgeriin toistekin.

Näin siis grillikausi tuli avattua menestyksekkäästi. Tänään onkin luvassa jotain täysin erilaista, kun käymme tuhlaamassa Finnairin vanhentumassa olleilla pisteillä hankitut palkintosetelimme G.W. Sundmansilla. Mutta siitä sitten lisää myöhemmin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...