sunnuntai 14. elokuuta 2011

Vähän syksyistä pihviruokaa jo

Vaikka vielä on kesää jäljellä, teki mieli tehdä jo vähän syksyisempää ruokaa. Kanttarelleja on tullut käytettyä paljon viime aikoina muutenkin, joten miksipä niitä ei voisi käyttää myös pihvin kaveriksi kelpaavaan kastikkeeseen.

Ai niin, pieni purnaus lienee paikallaan. Kuulin työkaverilta parhaillaan menossa olevan Flow-festarin ruokatarjonnasta. Kamalaa kuultavaa. Siellähän on kaikkea hyvää ruokaa sushista alkaen. Miksi Tuska-festivaalilla ei ole samanlaista tarjontaa? Ainoa syömiskelpoinen ruoka Tuskassa on perinteisesti ollut grillimakkara. Hyvä musiikki kaipaisi seurakseen myös hyvää ruokaa.

Mutta siis asiaan. Tarkoitus oli valmistaa pihvi ja tarjota se kermaisen kanttarellikastikkeen kera. Lisäkkeeksi halusin tehdä jotain perunapohjaista, johon kävisi uusi peruna. Ohjetta löytyi Reseptitaivaasta ja Kotiliedestä, eli täältä ja täältä. Näillä mennään, ihan vain minimaalisilla muutoksilla. Tässä kokonaisuus omin sanoin kuvattuna. Tein muuten jälkiruokaakin, mutta siitä sitten lisää seuraavalla kerralla.

kermainen kanttarellikastike
3 dl kanttarelleja
puska ruohosipulia
2 dl kuohukermaa
1 dl valkoviiniä
1/2 dl kasvislientä
1 sipuli
1 rkl voita
1/2 tl valkopippuria
1/2 tl sokeria
1 tl suola

Sulata voi kattilassa ja kuullota silputtu sipuli siinä kullanruskeaksi. Lisää sienet ja paista hämmennellen, kunnes sienistä irronnut neste on haihtunut. Lisää kasvisliemi ja kiehauta. Lisää valkoviini ja mausteet ja keitä kasaan 5 minuuttia. Vähennä lämpöä ja lisää kerma. Anna kiehua miedolla lämmöllä n. 10 minuuttia välillä sekoitellen. Lisää silputtu ruohosipuli ja anna vielä hautua minuutin ajan.

paahdetut grillipotut
10 keitettyä uutta perunaa
1 salottisipuli
2 rkl oliiviöljyä
4 rkl ruohittuja cashewpähkinöitä
hienonnettua persiljaa ja ruohosipulia
suolaa ja pippuria

Viipaloi perunat ja kuutioi sipuli. Lämmitä öljy pannussa ja lisää perunat ja sipulit. Paahda hetki ja käännä lämpö pois. Lisää pähkinät ja yrtit. Mausta suolalla ja pippurilla.

Tarjoa potut ja kastike mediumkypsäksi paistetun härän sisäfilepihvin kanssa.

Kysäisin Alkosta viinisuositusta ruoalleni ja kuin apteekin hyllyltä kanttarellikastikkeen kanssa tarjottavalla sisäfileelle löytyi kaveriksi Luigi Bosca Reserve Cabernet Franc. Yhdistelmä toimikin ihan hyvin. Viini selvästi olisi kaivannut dekantointia. Suosittelenkin tälle viinille ilmaamista ennen ruokailua, se tekee ihmeitä. Jos et halua tarjota viiniä karahvista, voit yksinkertaisesti kaataa viinin pullosta karahviin (tai mihin tahansa astiaan, jos tarkkoja ollaan) ja takaisin muutamia kertoja ja jättää lopulta viinin pulloon. Tämä prosessi ilmaa viinin tehokkaasti ja voit lopuksi ottaa juoman pullossa pöytään. Vinkki on ihan ammattilaiselta, en keksinyt sitä itse.

PS. New Yorkin tarinoita olisi jonkin verran vielä takataskussa. Kunhan saan vähän muokattua niitä vielä tolkullisempaan muotoon, niin varmaan pistän postaten pari lisäosaa matkakertomukseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...