tiistai 16. elokuuta 2011

Hapanjuurivänkyröitä sämpylöitä

Hapanjuureni (vehnä- ja ruishapanjuuret, tarkemmin sanottuna) ovat jälleen toipuneet kesälomamatkan aikaisesta pakastamisestaan ja voivat hyvin. Olen taas muistanut ruokkia niitä pari kertaa viikossa, mikä tuntuu hyvinvoinnin kannalta olevan sellainen hyvä taso. Siispä leipää voisi taas leipoa.

Lueskelin Wild Yeast-blogia, joka on tulvillaan mainioita hapanjuureen leivotun leivän ohjeita. Löysin sieltä tämmöisten vänkyräleipien ohjeen. Näyttivät niin herkullisilta, että ajattelin kokeilla josko saisin edes etäisesti saman näköisiä itse aikaiseksi. Siinä innostuksissani unohdin taikinasta rosmariinin. Eli tuli sitten taas vähän varioitua alkuperäistä ohjetta. Taikinan alkuperäinen ohje on täällä. Puolitin ohjeen, kun ei tuo yleiskoneeni selviä kovin isoista taikinoista.

450 g vehnäjauhoja
60 g ruisjauhoja
300 g huoneenlämpöistä vettä
180 g vehnähapanjuurta
10 g suolaa

Laita muut ainekset suolaa lukuunottamatta yleiskoneen kulhoon ja sekoita koneella noin minuutin verran tai kunnes ainekset ovat kunnolla sekaisin. Anna levätä 30 minuuttia.

Lisää suola ja sekoita uudelleen yleiskoneella noin 4 minuuttia. Siirrä taikina öljyttyyn kannelliseen muovilaatikkoon. Anna kohota 2,5 tuntia ja taita taikina muutamaan kertaan kohotuksen aikana 50 minuutin välein. Wild Yeast-blogissa on video taikinan taittamisesta täällä. Nämä on näitä juttuja, joihin leipää leipoessa kannattaa tutustua.

Jaa taikina jauhotetulla työtasolla n. 100 g paloihin ja pyöritä ne palloiksi. Anna pallojen levätä jauhotetulla työtasolla liinan alla puolisen tuntia.

Pyöritä kukin taikinapallo pitkulaiseksi. Painele pitkula pituussuunnassa keskeltä littanaksi. Alkuperäisessä ohjeessa suositeltiin rumpukapulaa tai vastaavaa työkalua, jolla painetaan ja rullataan vähäsen. Minulla valitettavasti ei ole rumpukapuloita, koska soitan bassoa. Suoritin siis painelun kämmensyrjällä. Rullaa paksuiksi jääneet päät kohti keskustaa. Ota sitten pitkulan päistä kiinni ja väännä koko pitkula kierteelle pituussuunnassa.

Jauhota leivinliina ja laita leivät sen päälle kohoamaan. Nosta liinaa vähän koholle leipien väleistä, jotta leivät eivät tartu toisiinsa, eivätkä pääse kohoamaan paljoa leveyssuunnassa. Anna kohota 2 tuntia huoneenlämmössä ja sitten yön yli jääkaapissa.

Lämmitä uuni 250 asteeseen. Jos sinulla on leivinkivi, laita se kylmään uuniin. Laita uunin pohjalle tyhjä teräskulho. Laita leivät uuniin ja kaada samalla 1 dl vettä uunin pohjalla olevaan kulhoon. Paista leipiä 25 minuuttia, josta viimeiset 5 minuuttia uunin luukku auki. Anna jäähtyä ennen leikkaamista.

Menin vähän venyttelemään leipiä liikaa, joten niistä tuli enemmänkin minipatonkeja kuin sämpylöitä. Oletin ehkä sitten vähän turhan suurta kohoamista. Noh, taikina sinällään oli erinomaista ja lopputulos maukas. Tästä samasta taikinasta täytyy myöhemmin tällä viikolla leipoa ihan isompi limppu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...