Chilikastikkeen ohjeen ravistin vähän hihasta ensin muutamia malleja lukaistuani. Vaikka aina muutenkin kehun tykkääväni omista sapuskoistani, niin tuo kastike oli oikein erityisen suuri suosikki. Käyttämäni aji finlandia-chilit olivat muka tulisia, mutta silti piti noita kuivattuja extraärtsyjä veijareita laittaa mukaan useampi ennen kuin edes pieni poltto tuntui. Jos et pidä etikkaisesta chilikastikkeesta, niin suosittelen laittamaan ensin vaikka puolet ohjeeni etikkamäärästä ja maistamaan. Minun mielestäni tuo määrä etikkaa oli just sopiva.
falafel-pyörykät
3 1/2 dl kikherneitä (liotettuna vähintään 12 tuntia)
2 viipaletta vaaleaa leipää pieninä paloina
5 valkosipulin kynttä
3 salottisipulia
silputtua korianteria
silputtua persiljaa
1 rkl seesaminsiemeniä
1 tl juustokuminaa
1 tl paprikajauhetta
suola ja pippuria
vettä tarpeen mukaan
öljyä uppopaistamiseenchilikastike
1 rkl oliiviöljyä
3 salottisipulia
3 valkosipulin kynttä
1 rkl tomaattipyrettä
1 tlk Mutti paseerattua tomaattia
muutama kirsikkatomaatti halkaistuna
1/2 dl punaviinietikkaa
3 aji finlandia-chiliä
4 pientä punaista kuivattua chiliä
1/2 tl suolaa
1 tl juustokuminaa
Valmista ensin falafel-taikina. Liota kikherneitä vähintään 12 tuntia reilussa kylmässä vedessä. Laita kaikki taikinan ainekset kulhoon ja sekoita tasaiseksi sauvasekoittimella tms. työkalulla. Yritin tehosekoittimella, mutta massa oli ihan liian paksua. Lisää vettä tarpeen mukaan, jotta massasta tulee sopivan tasaista. Itse jouduin lisäämään vettä n. desin verran. Anna taikinan vetäytyä tunnin verran.
Valmista sillä välin chilikastike. Kuutioi sipulit ja kuullota niitä kattilassa öljytilkassa. Lisää tomaattipyre ja paahda hetken verran. Lisää sitten paseerattu tomaatti, tuore chili pieninä kuutioina, kuivattu chili murustettuna sekä mausteet. Anna porista miedolla lämmöllä kunnes falafelit ovat valmiita.
Laita öljy kuumenemaan kattilassa tai wokkipannussa. Öljyn pitää olla kuumaa uppopaistamista varten. Pyöritä taikinasta palloja ja paista öljyssä kullanruskeiksi. Uppopaistaminen on ihan kivaa, mutta seuraavan kerran paistan kyllä pannulla öljyssä ja kypsennän loppuun uunissa. Hieman on aikaa vievää tuollainen pienissä erissä työstäminen.
Tarjoa falafelit lämpiminä pitaleivän, chilikastikkeen ja salaatin kanssa. Itse laitoin salaatinlehtien lisäksi vielä viipaloituja kirsikkatomaatteja mukaan. Hyvää oli, vaikka olikin ihan vain kasvisruokaa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti