maanantai 22. elokuuta 2011

Lisää chiliä, kapteeni Falafel!

Falafel-pyöryköitä chilikastikkeessa, siinä pläni. Pitaleipää siihen ehkä kaveriksi ja vähän jotain rehua. Katselin netistä ohjeita pyöryköille ja törmäsin tunnetusti taitavien Pastanjauhajien falafel-ohjeeseen. Olin jo sitä varten tarveaineita hankkimassa, kun lukaisin vähän samaisen blogipostauksen kommenttiosiota. Sieltä sattui silmään Appelsiineja ja hunajaa-blogin Yaelianin antama resepti. Vaihdoinkin sitten siihen. Määrät vähän sotkin, mutta koska lopputulos oli hyvä, kirjasin ne tähän niin kuin itse tein. Soodaa oli alkuperäisessä ohjeessa, mutta sen unohdin, eikä näkynyt haittaavan.

Chilikastikkeen ohjeen ravistin vähän hihasta ensin muutamia malleja lukaistuani. Vaikka aina muutenkin kehun tykkääväni omista sapuskoistani, niin tuo kastike oli oikein erityisen suuri suosikki. Käyttämäni aji finlandia-chilit olivat muka tulisia, mutta silti piti noita kuivattuja extraärtsyjä veijareita laittaa mukaan useampi ennen kuin edes pieni poltto tuntui. Jos et pidä etikkaisesta chilikastikkeesta, niin suosittelen laittamaan ensin vaikka puolet ohjeeni etikkamäärästä ja maistamaan. Minun mielestäni tuo määrä etikkaa oli just sopiva.

falafel-pyörykät
3 1/2 dl kikherneitä (liotettuna vähintään 12 tuntia)
2 viipaletta vaaleaa leipää pieninä paloina
5 valkosipulin kynttä
3 salottisipulia
silputtua korianteria
silputtua persiljaa
1 rkl seesaminsiemeniä
1 tl juustokuminaa
1 tl paprikajauhetta
suola ja pippuria
vettä tarpeen mukaan
öljyä uppopaistamiseen

chilikastike
1 rkl oliiviöljyä
3 salottisipulia
3 valkosipulin kynttä
1 rkl tomaattipyrettä
1 tlk Mutti paseerattua tomaattia
muutama kirsikkatomaatti halkaistuna
1/2 dl punaviinietikkaa
3 aji finlandia-chiliä
4 pientä punaista kuivattua chiliä
1/2 tl suolaa
1 tl juustokuminaa

Valmista ensin falafel-taikina. Liota kikherneitä vähintään 12 tuntia reilussa kylmässä vedessä. Laita kaikki taikinan ainekset kulhoon ja sekoita tasaiseksi sauvasekoittimella tms. työkalulla. Yritin tehosekoittimella, mutta massa oli ihan liian paksua. Lisää vettä tarpeen mukaan, jotta massasta tulee sopivan tasaista. Itse jouduin lisäämään vettä n. desin verran. Anna taikinan vetäytyä tunnin verran.

Valmista sillä välin chilikastike. Kuutioi sipulit ja kuullota niitä kattilassa öljytilkassa. Lisää tomaattipyre ja paahda hetken verran. Lisää sitten paseerattu tomaatti, tuore chili pieninä kuutioina, kuivattu chili murustettuna sekä mausteet. Anna porista miedolla lämmöllä kunnes falafelit ovat valmiita.

Laita öljy kuumenemaan kattilassa tai wokkipannussa. Öljyn pitää olla kuumaa uppopaistamista varten. Pyöritä taikinasta palloja ja paista öljyssä kullanruskeiksi. Uppopaistaminen on ihan kivaa, mutta seuraavan kerran paistan kyllä pannulla öljyssä ja kypsennän loppuun uunissa. Hieman on aikaa vievää tuollainen pienissä erissä työstäminen.

Tarjoa falafelit lämpiminä pitaleivän, chilikastikkeen ja salaatin kanssa. Itse laitoin salaatinlehtien lisäksi vielä viipaloituja kirsikkatomaatteja mukaan. Hyvää oli, vaikka olikin ihan vain kasvisruokaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...