tiistai 9. elokuuta 2011

Samppanjaa Stockalla

Helsingin Stockmannin 8. kerroksen ravintolamaailmassa sijaitsee samppanjabaari Sweet, joka on tunnettu kohtuulliseen hintaan laseittain myytävistä samppanjoistaan. Päätimme kesäloman viime metreillä käydä kokeilemassa, miltä maistuvat kuplamehut kauppamiljöössä. Paikka näyttää ainakin lasin läpi katsottuna ihan viihtyisältä.

Laseittain myytäviä samppanjoita näkyi olevan kuutta erilaista sekä lisäksi vielä kausisamppanja päälle. Keskiviikkoisin klo 16 jälkeen on myös tarjolla Krugin (ilmeisesti) vakiosamppanjaa hintaan 20 euroa/lasi, minkä tarjoilija kertoi halvimmaksi mitä Suomesta löytyy. Lienee ihan validi väite. Joskus muistan Groteskin baarissa työnantajan rahalla maistaneeni lasillisen Krugia, mutta silloin ei jäänyt hinta mieleen. Muutoin en kyseistä juomaa ole laseittain nähnyt myytävän ja pullon hinnan ollessa Alkossa siinä 165 euron tietämillä tuo 20 euron lasillinen kuulostaa ihan turvalliselta tavalta tutustua tähän kohtalaisen arvostettuun juomaan. Jos ei sitten vaikka sattuisi siitä tykkäämäänkään.

Erittäin fiksusti näistä kuudesta tarjolla olevasta samppanjasta on mahdollista ottaa maistelusetti, missä kutakin juomaa tulee nautittavaksi 4 cl verran, yhteishintaan 35 euroa. Mikäli vähempi riittää, voi valita maistettavaksi vain kolme kuudesta, jolloin hinta on reilun 16 euron tietämillä. Hinnat ulkomuistista, voinevat siis heittää pikkuisen. Tämä samppanjatasting oli juuri se mitä täältä paikasta tulimme hakemaan.

Tuo 4 cl/viini on ihan järkevä määrä, eikä 35 euron hinta kuuden eri samppanjan maistamisesta ole ollenkaan paha. Maistelu on myös järkevästi rakennettu, viinien järjestys ennalta mietitty ja tarjoilija vaikutti myös varsin tietäväiseltä, kun kyselin rosen valmistusmenetelmää jne. Jokaiseen kysymykseen sain vastauksen ja kaveri muutoinkin tuntui osaavan asiansa. Omien havaintojen kirjaamista varten pöytään saapui ihan pyytämättä kynä ja paperia, johon oli esitäytetty viinien nimet. Tuolitkin olivat mukavat istua. Kokonaisuutena tämä oli kyllä ehdottomasti suosittelemisen arvoinen elämys.

Maistetut samppanjat olivat:
  • Veuve Clicquot Sec
  • Moët & Chandon Brut Imperial
  • Mercier Brut Rosé
  • Ruinart Blanc de blanc
  • André Clouet Brut
  • Jacques Lassaigne Blanc de blanc

Maisteltavista kaksi ensimmäistä olivat ehkä hieman tylsiä, mutta toisaalta juuri noita varmaan menee laseittain kohtalaisen paljon, eli siinä mielessä valinnan ymmärtää.

Erittäin mielenkiitoista tässä setissä oli se, että juuri yleensä tastingien tylsimpinä samppanjoina pitämäni blanc de blancit olivat se mielenkiintoisin anti. Mukavaa oli myös maistaa kerrankin kahta täysin erilaista blanc de blancia samalla kertaa.

Näistä maistetuista blanc de blanceista varsinkin Lassaignen tulkinta aiheesta oli mainio. Kyseessä on viljelijätuottaja kohtalaisen tuoreelta samppanja-alueelta ja siksi erottuminen on paikallaan. "Kohtalaisen tuore" tarkoittaa sitä, että alueelle on istutettu viiniköynnöksiä vasta 1960-luvulla. Lassaignen blanc de blancista tuli ensiksi mieleen voinen ranskalainen chardonnay-valkoviini, ei niinkään samppanja. Ero Ruinartin täysvalkoiseen oli valtaisa.

Tarjoilija kertoi, että tällä hetkellä kausisamppanjana on Lassaignen totaalikuiva blanc de blanc, joka on vähän vielä harvinaisempi esitys. Kiinnostus heräsi välittömästi. Aionkin käväistä tässä ihan lähipäivinä koeajamassa tämänkin kuplivaisen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...