sunnuntai 21. elokuuta 2011

Rosmariinileipää

Tein nyt tämmöisen leivän, joka piti tehdä jo viime viikolla, mutta jäi tekemättä, koska iski väsy. Viimeksi sämpylähommissa oli tarkoitus laittaa rosmariinia mukaan taikinaan, mutta unohdin.

Taikina on siis alunperin Wild Yeast-blogista ja periaatteessa samaa, josta tein aiemmin sämpylöitä. Valitettavasti ei nyt leipuria lykästänyt, vaan melkein kaikki ainekset loppuivat vuorotellen kesken. Siinä sitten piti vähän soveltaa. Tuli sitten ihan oma taikina.

Uskaltauduin tekemään kaksi limppua kerralla. Yleensä en uskalla, koska yleiskoneeni hyytyy isommilla taikinoilla saman tien. Tätä taikinaa ei onneksi tarvitse veivata koneella kuin muutaman minuutin, joten sen verran kone kyllä kestää.

500 g vehnäjauhoja
380 g spelttijauhoja
120 g ruisjauhoja
600 g huoneenlämpöistä vettä
310 g vehnähapanjuurta
50 g ruishapanjuurta
3 rkl silputtua rosmariinia
20 g suolaa

Kaada ainekset suolaa lukuunottamatta yleiskoneen kulhoon. Sekoita koneella noin minuutin ajan tai kunnes ainekset ovat kunnolla sekaisin. Anna levätä 30 minuuttia.

Sekoita jälleen yleiskoneella noin 4 minuuttia. Sitkoa pitäisi tässä vaiheessa jo alkaa syntyä. Kaada taikina öljyttyyn kannelliseen muovilaatikkoon ja anna levätä 2,5 tuntia. Taita taikina tänä aikana kaksi kertaa 50 minuutin välein. Hyvä videopätkä taikinan taittamisesta löytyy täältä.

Kaada taikina laatikosta jauhotetulle työtasolle. Jaa taikina kahteen yhtä suureen osaan. Pyöritä molemmat osat pyöreiksi limpuiksi ja laita jauhotettuihin kohotuskoreihin. Anna kohota 2 tuntia huoneenlämmössä ja sen jälkeen vielä jääkaapissa yön yli.

Laita uunin pohjalle tyhjä teräskulho. Lämmitä uuni 250 asteeseen. Jos sinulla on leivinkivi, laita se kylmään uuniin. Laita leivät (tai yksi kerrallaan, jos ei mahdu) uuniin ja kaada 1 dl vettä uunin pohjalla olevaan kulhoon. Laske lämpö heti 200 asteeseen. Paista leipiä n. 40 minuuttia, joista viimeiset 5 minuuttia uunin luukku auki. Anna leipien jäähtyä ennen leikkaamista.

Leivästä tuli oikein maukasta, mutta rosmariinia olisi pitänyt laittaa selkeästi enemmän. Muistetaanpas se sitten seuraavalla kerralla. Muutoin tämä muunnos taikinasta toimi kyllä hyvin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...