keskiviikko 17. elokuuta 2011

Ihan vaan mustikkamuffinsseja

Tämä ohje on Gordon Bleun Muffinit-kirjasta löytynyt mustikkamuffinien ohje. Minä olen nämä oppinut tuntemaan muffinsseina ja sellaisina ne minulle pysyvät. Tästä ei neuvotella.

Tämä nyt taas menee sitten varmaan post-new york disorderin piikkiin. En kyllä syönyt reissulla kuin yhden tällaisen, mutta silti jotenkin jenkkilä näistäkin tulee mieleen.

Leivonnaiset kohosivat tänään vähän joka suuntaan, eivätkä vain ylöspäin, kuten olin toivonut. Vaatisivat kenties vähän pakottamista. Noh, hyviä olivat, joten en jaksa kitistä kovin paljoa.

Sain jälleen kiitosta sopivasta makeusasteesta. Käytinkin sokeria vähemmän kuin alkuperäisessä ohjeessa. Jos haluat kunnolla imelää, laita vapaasti sokeria alkuperäisen ohjeen suosittelema 125 g. Alkuperäisessä ohjeessa oli fariinisokeria, mutta minun fariinisokerini olisi vaatinut kaivostoimia, joten päädyin ruokokidesokeriin, jossa on vähän sama fiilis, vaikka vähän miedompi onkin.

Alkuperäisessä ohjeessa käytettiin vaniljaesanssia. En harrasta esansseja ja kaapissa sattuu olemaan erinomaista luomuvaniljasokeria, joka on valmistettu sokerista ja vaniljasta (yleensä vaniljasokerinkin vanilja tulee vanilliinista, katso vaikka tuoteselostetta, vaniljaa on mukana vain mainosmielessä). Siksi tein tämmöisen pienen muutoksen. Tämä muutos johti myös valmistustapamuutokseen, koska mielestäni vaniljasokeri kuului tässä kuiva-aineisiin, eikä muna-maitovaahtoon, jonne esanssi alkuperäisessä ohjeessa vispattiin mukaan.

450 g vehnäjauhoja
3 1/2 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
105 g fariinisokeria tai ruokokidesokeria
2 munaa
2 1/2 dl maitoa
150 g pakastettuja tai tuoreita mustikoita
125 g sulatettua voita

Siivilöi jauhot, leivinjauhe ja vaniljasokeri kulhoon. Sekoita joukkoon sokeri ja mustikat. Jos käytät pakastettuja mustikoita, älä sulata niitä ensin. Tee seoksen keskelle kuoppa. Vatkaa munat ja maito kulhossa. Kaada vaahto jauhoseoksen kuoppaan. Lisää myös voi. Sekoita taikina. Se saa jäädä kyllä paakkuiseksi, joten sekoittamisen kanssa ei tarvitse olla turhan tarkka.

Lusikoi taikina 3/4 täyttöasteella vuokiin. Paista 210-asteisessa uunissa n. puoli tuntia. Voit tarkistaa muffinssien kypsyyden tökkäämällä keskelle cocktailtikulla. Jos tikkuun ei tartu taikinaa, on homma valmis. Malta mielesi ja anna leivonnaisten jäähtyä 5 minuuttia ennen maistamista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...