torstai 7. heinäkuuta 2011

Baagelia kesäloman kunniaksi

Aiemmin tein jo kokeeksi baageleita hapanjuureen, ikään kuin esivalmistautumisena tulevaan New Yorkin matkaamme. Nyt sitten ajattelin ilahduttaa työkavereitani lomalle lähdön aattona samanlaisilla herkuilla. Käytin vähän yksinkertaisempaa taikinaa, joka löytyi paljon hyödyntämästäni Heléne Johanssonin kirjasta Leipä. Baageleita syntyy ohjeella n. 20 kappaletta.

Enpä taaskaan malttanut pysyä noissa pelkissä pullavehnäjauhoissa, joita alkuperäisessä ohjeessa tarjottiin. Niistä kun en oikein pidä. Korvasin mokomat suurimmaksi osin täysjyvävehnällä ja speltillä. Kaikki käyttämäni jauhot ovat luomua, suoraan lähimarketin jauhohyllystä.

Täytteeksi baageleihin tarjosin tuorejuustoa, savulohta ja punasipulia kuten kirjassa suositeltiin. Kirjan kuvassa lohi oli kyllä selkeästi kylmäsavulohta, kuten New Yorkissakin kai tapana on. Kun nyt kuitenkin meillä Suomessa on maukkaampaa lämminsavulohta tarjolla, niin sitähän minä sitten tarjosin. Halvempaakin tuo oli. Ei sillä, että pihi olisin, mutta tämmöisenkin huomion tein.

Makeaakin vaihtoehtoa vähän suunnittelin tarjoavani ja vähän pidemmällekin sen toteutuksessa ehdin, kunnes katastrofi yllätti. Siitä ei sitten jäänyt enempiä raportoitavia.

esitaikina
300 g vettä
25 g hiivaa
300 g täysjyvävehnäjauhoja
30 g hunajaa

taikina
esitaikina edellisestä vaiheesta
300 g vettä
25 g hiivaa
300 g puolikarkeita spelttijauhoja
300 g täysjyvävehnäjauhoja
200 g vehnäjauhoja
30 g öljyä
10 g merisuolaa
munaa voiteluun
unikonsiemeniä koristeluun

Sekoita esitaikinan ainekset. Anna esitaikinan levätä huoneenlämmössä 2 tuntia tai jääkaapissa yön yli. Itse suosin aina tuota vaihtoehtoa yön yli. Pitkä kohotus tekee hyvää maulle. Hiivaahan tässä on riittävästi pikaisemmankin kohotuksen tarpeisiin.

Valmista taikina. Sekoita kaikki ainekset paitsi öljy ja suola. Työstä yleiskoneella 10 minuuttia tai vähintään kaksinkertainen aika käsin. Lisää öljy ja suola ja työstä vielä 10 minuuttia. Anna levätä kulhossa huoneenlämmössä tunnin ajan.

Jaa taikina 20 osaan, pyöritä kukin osa n. 30 cm pitkiksi pötköiksi ja yhdistä päät rullaten pöytää vasten. Laita näin syntyneet rinkulat leivinpaperilla peitetyn pellin päälle. Anna kohota 30 minuuttia.

Lämmitä uuni 225 asteeseen. Täytä kattila vedellä ja lämmitä kiehuvaksi. Keitä baageleita vedessä minuutin verran. Älä laita kattilaan kuin pari baagelströmiä kerrallaan. Voitele baagelit keittämisen jälkeen munalla ja dippaa unikonsiemeniin. Laita baagelit takaisin pellille ja paista uunissa n. 15 minuuttia. Anna jäähtyä, halkaise, täytä ja nauti.

Baageleista tuli tällä ohjeilla hyvin maukkaita. Suolaa olisi ehkä voinut laittaa pari grammaa enemmän (taas vähän pudotin määrää kirjan ohjeesta, koska ne ovat olleet järjestään tolkuttomia suolamäärältään). Toisaalta, suolainen kala kompensoi tätä hyvin. Kyllähän nuo baagelit näkyivät myös maistuvan työkavereille. Joku jopa hoksasi, että tämmöinen suolainen lomapullan korvike oli ihan piristävä keksintö iltapäivällä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...