lauantai 2. heinäkuuta 2011

Kahvia ja hyvää kahvia

Pari vuotta sitten ruokakuntamme siirtyi lähes pelkästään espressokahvin kuluttajiksi. Olin jo vuosia töissä juonut pelkkää espressoa ja kotonakin oli kyllä sellainen tuplakeitin, jossa oli normaalin kahvinkeittimen lisäksi espressokeitin. Reilun viikon autoilumatka ympäri Toscanaa oli kuitenkin vasta se lopullinen niitti: ei enää aamuja ilman cappuccinoa.

Kyllähän sitä cappuccinoa olisi sillä vanhallakin keittimellä tehnyt, mutta jotenkin tuntui hankalalta se papujen jauhaminen erikseen (kahvihan valmistetaan pavuista, ei valmiista jauheesta), varsinkin työaamuina. Näinpä lähisupermarketin sopivasti ajoittama tarjouskampanja Krups-merkkisestä myllyllä varustetusta laitteesta osui ja upposi.

Erilaisia espressolaatuja onkin sitten tullut kokeiltua sieltä ja täältä. Toscanasta toki ostimme papuja kotiinviemisiksi. Italiassa noita paahtimoja riittää ja jokaisella on omat suosikkinsa. Ostimme jotain merkkiä, jonka nimen olen jo unohtanut. Sitä jossain matkaoppaassa kehuttiin Firenzeläisten suureksi suosikiksi. Hyväähän tuo oli kyllä ja paahtimo sijaitsi jossain Firenzen lähimaastossa.

Tuo hauskasti nimetty kuvan kahvi on hankittu Creman kaupasta Helsingin Liisankadulta. Eteläisessä Italiassa, kuten Paskán kotiseudulla Napolissa, kahvit ovat yleensä vähän tujakampia kuin pohjoisessa. Paská on tehty kokonaan robusta-lajikkeen pavuista, jotka ovat vahvempaa tavaraa kuin yleisemmin käytetty arabica. Robustaa yleensä näkee lähinnä mukana sekoituksissa, tämä lienee toinen pelkkää robustaa sisältävä kahvi, johon olen törmännyt.

Muita hyvän kahvin lähteitä ovat Eiring Korkeavuorenkadulla, Siirtomaatavaraliike Parhiala Hakaniemen kauppahallissa sekä omaa paahtimoaan pyörittävä Caffi Vantaalla Flamingossa. Eiring myy Napolilaisen Passalacquan kahveja, joita olen kokeillut usempia erilaisia. Passalacquaa näkyy kyllä olevan myös Cremalla myynnissä. Caffin valikoimista hauskasti nimetty Sweet Holy Moses jäi erityisesti mieleen hyvänä jälkiruokakahvina.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...