tiistai 28. kesäkuuta 2011

Mitä öljyä majoneesiin?

Tein juhannuksen grilliburgeria varten chipotlemajoneesia juhannusaattona. Ohjeen otin MTV3:n arkistosta. Tämä näytti kovin samalta ohjeelta kuin kirjasta Ranskalaisen keittiön salaisuudet yleensä käyttämäni ohje.

Vasemmalla majoneesi rypsiöljyyn ja oikealla samainen soossi oliiviöljyyn tehtynä.
Öljynä majoneesiin käytin töistä saamastani Ruohonjuuren joululahjaherkkukassista löytynyttä tunisialaista luomuoliiviöljyä. Lopputuloksena oli kohtalaisen vahvasti karvaan maun suun takaosaan jättänyt majoneesi.

Öljynkaatoapuna toimineen vaimokkeen kanssa majoneesia maistellessa mietimme yhdessä, että miten makua voisi parantaa. Oliiviöljyn makuhan siinä soossissa selvästi dominoi. Oliko syynä se, että olimme vain tottuneet mauttomaan majoneesiin vai oliko muuten mainio öljy yksinkertaisesti liian voimakkaan makuista majoneesiin?

Päätimme tehdä vertailuerän mauttomuudestaan kuululla rypsiöljyllä. Lopputuloksena oli tasaisen makuinen majoneesi, joka ei ollut karvas ollenkaan. Erityisen hyvin tämä tasaisuus toimi chipotlen kanssa. Ensimmäinen maistelu tapahtui jo ennen chipotlekastikkeen lisäämistä ja kastikkeen lisäämisen jälkeen rypsiöljymajoneesin paremmuus sen kuin korostui. Oliiviöljyn voimakas maku ei antanut chipotlelle tilaa, vaan soossia olisi pitänyt lisätä niin paljon, että tulisuus olisi jo mennyt överiksi. Rypsiöljymajoneesin kanssa tällaista ongelmaa ei ollut, vaan chipotlen savuinen maku pääsi hyvin esiin.

Vertailukokeen jälkeen mieleen tuli aiempi aiolikokeilu, joka tuli tehtyä äijämallin club sandwichin valmistuksen yhteydessä. Mahdollisesti aiolin vahvuus ei ollutkaan täysin valkosipulin ansiota, vaan oliiviöljylläkin oli osuutensa asiaan. Oppia ikä kaikki.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...