torstai 30. kesäkuuta 2011

Macaron-leivoksia

Tämmöisiäkin kikkareita päätin näperrellä, kun vaimoke tilasi niitä nyyttäriperiaatteella järjestetyille babyshower-kutsuille. Kerran ennenkin olen näitä tehnyt ja tulos oli suorastaan surkuhupaisa. Revanssia siis pukkasi tällä kertaa.

Totuuden nimissä pakko on myöntää, että onhan macaron-leivosten tekeminen ihan älytöntä nysväystä. Eli siis asiallista toimintaa, tekemään vain!

Kahta erilaista täytettä lähdin hakemaan. Kuorien suhteen olin sen verran laiska, että tein vain yhtä väriä, vaaleanpunaista. Jotenkin tuo väri tuntui sopivalta tähän tilaisuuden teemaan. Vauvan merkistä ei kuulemma ole tietoa, mutta tyttöä veikataan.

Niin, ohjeet ovat sitten pääasiassa pientä muuntelua lukuunottamatta kirjasta Pariisilainen macaron-leivos. Sen verran nysväykseen taipuvainen olen, että sain tämän kirjan ystävänpäivälahjaksi. Repikää siitä.

Tällä ohjeella syntyy 15 mansikkatäytteistä ja 15 suklaatäytteistä leivosta. Yritin kirjata ohjeiden lomaan omia havaintojani ja huomioitani sekä kirjassa kerrottuja oleellisia vinkkejä.

macaron-kuoret
3 kananmunan valkuaista
110 g mantelijauhetta
200 g tomusokeria
25 g hienoa sokeria

Siivilöi mantelijauhe ja tomusokeri kulhoon. Sekoita hyvin. Seoksen pitää olla todella tasaista. Tässä kohtaa kannattaa oikeasti skarpata, sillä homman onnistuminen on pikkujutuista kiinni.

Ripauta hyppysellinen sokeria valkuaisten joukkoon ja aloita vatkaamaan vaahdoksi. Kun vaahtoa alkaa muodostua, lisää loppu sokeri muutamassa erässä edelleen vatkaten. Vatkaa kunnes vaahto on kiiltävää ja kovaa. Älä kuitenkaan vatkaa vaahdosta liian kovaa, ettei se mene kokkareiseksi. Jos haluat väriä mukaan, lisää jauhemainen väri tässä kohtaa. Huomioi, että väriä ei tarvita kovin paljoa. Laita ensin vähän ja sekoita, jotta näet, kuinka väri käyttäytyy.

Sekoita kuivat aineet kumilastalla käännellen valkuaisvaahdon joukkoon. Huolehdi tarkasti, että seoksesta tulee tasaista. Kaada taikina pursottimeen (itse käytin pakastuspussia, josta leikkasin kulman auki) ja pursota n. 3 cm läpimittaisia ympyröitä pellin päälle levitetylle leivinpaperille. Piirsin itselleni apuviivat leivinpaperiin, jotta sain suurin piirtein saman kokoisia ympyröitä aikaiseksi. Pursokkeita pitäisi syntyä suurin piirtein 60 kappaletta. Parillinen määrä on tavoitteena.

Pursotuksen yhteydessä taikinan koostumuksen havaitsee sopivaksi siitä, että pursotuksiin ei jää esille huippua viimeisen taikinapisaran kohdalle, vaan huippu painuu pois itsekseen.

Kopauta pellin pohjaa kevyesti kämmenellä. Tämän pitäisi poistaa mahdolliset ilmakuplat. Anna leivosten levätä 20 minuuttia ennen paistamista. Näin kuori hieman kuivahtaa. Paista 150-asteisessa uunissa n. 15 minuutin ajan. Käännä pelti paistamisen puolivälissä. Anna jäähtyä hyvin ennen leivinpaperilta irrottamista.

Minä unohdin muun hössötyksen ohessa kääntää pellin paiston aikana. Muutama kuori halkeili uunissa ja jotenkin mystisesti jokainen haljennut oli juuri luukkua lähinnä olevalla pellin puoliskolla. Siis ehkä kääntäminen olisi ne pelastanut. Testaan tätä hypoteesia seuraavalla kerralla.

Täydellisiä ympyröitä en juurikaan saanut aikaiseksi epätarkasta pursotuksesta johtuen, mutta koostumus ja maku olivat kohdallaan. Kun on reilusti suklaista täytettä sisällä, niin naisväelle kelpaa. Eikös se näin mene?

mansikkatäyte
100 g mansikoita
15 g hienoa sokeria
15 g hillosokeria
1/2 liivatelehti

Soseuta mansikat, lisää hieno sokeri ja keitä 10 minuuttia. Lisää hillosokeri ja kylmässä vedessä liotettu ja kuivaksi puristettu liivate. Keittele miedolla lämmöllä 15 minuuttia ja anna jäähtyä. Kotimaiset mansikat olivat jo rantautuneet lähiostarille. Ihmekös tästä täytteestä tulikin aivan erinomaisen makoisaa.

suklaatäyte
1 dl kuohukermaa
125 g tummaa suklaata
25 g voita

Kuumenna kerma kattilassa kiehumispisteeseen. Ota kattila pois levyltä tässä vaiheessa. Lisää suklaa pieninä paloina kolmessa erässä ja sekoita hyvin välissä. Lämmön kanssa kannattaa olla tarkkana, ettei suklaa pääse leikkaamaan. Lisää voi ja anna jäähtyä.

Olen ehkä maailman töhöin suklaan sulattaja. Taas kerran rasva erottui ja homma oli mennä plörinäksi. Lykkäsin sekaan yhden keltuaisen ja sekoitin hyvin. Tämä korjasi tilanteen. Tökötistä tuli ehkä vähän jähmeämpää tämän seurauksena, mutta ainakin se pysyi hallinnassa. Älkää kertoko kenellekään.

Kasaa lopuksi macaron-leivokset. Levitä täytettä macaron-kuoren sileälle pinnalle ja paina toinen kuori päälle sileä pinta täytettä päin. Paina kevyesti yhteen. Laita leivokset vuorokaudeksi jääkaappiin vetäytymään.

Nämä ovat muuten erittäin hyviä samppanjan kanssa!

Loppukevennyksenä vielä pari kuvaa. Ensin tuossa yläpuolella kuva rommirusinamacaroneista, joita tein viimeksi. Eivät ole erityisen kauniita. Taikinan rakenne ei ollut oikein kohdallaan ja kuoret epäonnistuivat. Alla sitten puolestaan vähän nätimpi esitys: rasiallinen macaroneja, joita ostimme viime kesänä Pierre Herméltä Pariisista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...