tiistai 25. tammikuuta 2011

Äijämallin club sandwich

Talvilomareissulla lounaaksi usein riitti esimerkiksi club sandwich, koska hotelliaamiainen oli sen verran runsas. Miksipä tämmöistä ei voisi kotosallakin syödä, varsinkin kun olin juuri sopivasti leiponut paahtoleipää. Tästä club sandwichistäni tuli vähän äijämallinen pois unohtuneiden kasvisten takia. Tässä postauksessa ovat mukana myös käyttämäni paahtoleivän ja aiolin ohjeet.

Mistäs aloitetaankaan voileivän tekeminen? Se aloitetaan tietenkin leivän leipomisesta. Tähän ohjeeseen tarvitaan paahtoleipää ja erinomainen sellainen syntyy Heléne Johanssonin kirjan Leipä ohjeella.

paahtoleipä
esitaikina
270 g vettä
6 g hiivaa
270 g vehnäjauhoja
30 g hunajaa

18 g hiivaa
2/3 munankeltuaista
180 g vehnäjauhoja
45 g huoneenlämpöistä voita
6 g merisuolaa
munaa voiteluun

Sekoita esitaikinan ainekset. Peitä kelmulla ja anna seistä huoneenlämmössä 2 tuntia tai jääkaapissa yön yli.

Sekoita esitaikinan sekaan varsinaisen taikinan muut ainekset paitsi suola ja voi. Vaivaa taikinaa yleiskoneella 10 minuuttia. Lisää voi pienissä erissä ja sekoita se kunnolla taikinaan. Lisää sitten suola ja vaivaa vielä 5 minuuttia. Anna levätä 20 minuuttia. Muotoile taikinasta pyöreä pulla ja anna sen levätä 10 minuuttia. Painele taikina sitten varovasti levyksi ja taita kahtia. Paina saumakohta kiinni kämmensyrjällä. Painele taikina vielä kerran levyksi ja paina saumakohta kiinni kämmensyrjällä. Laita leipä kohoamaan voideltuun vuokaan 2 tunniksi.

Lämmitä uuni 250 asteiseksi. Voitele leipä kananmunalla ja laita uuniin vuoassaan. Pudota uunin lämpö tässä vaiheessa 175 asteeseen. Paista leipää reilut puoli tuntia (itse paistoin 45 minuuttia, eikä ollut lainkaan liioittelua, riippuu siis kovasti uunin ominaisuuksista, omani on tunnetusti vähän laiska).

Paahtoleipä, joka meinasi vähän kärähtää pinnalta, kun en muistanut heti laskea uunin lämpöä ohjeen mukaisesti. Laitoin folion leivän päälle tajuttuani virheen ja sain näin estettyä vielä pahemman palamisen.

Club sandwich ei ole mitään ilman majoneesia. Koska pidän valkosipulista, päätin laittaa oman leipäni väliin aiolia. Valtavan hyvä aioliresepti löytyy klassikkokirjasta Ranskalaisen keittiön salaisuudet. Valkosipulin määrää kannattaa ehkä vähän vähentää, sillä itse käyttämäni määrä 6 kynttä tuotti aivan järjettömän vahvan aiolin, vaikka käytinkin varsin mietoa tuttavan itse kasvattamaa valkosipulia.

aioli
1/2 cm paksuinen viipale kuivaa vaaleaa leipää
3 rkl maitoa
4-8 muserrettua valkosipulin kynttä
munankeltuainen
1/4 tl suolaa
3,4 dl oliiviöljyä
3-4 rkl kiehuvaa vettä tai kanalientä
2-3 rkl sitruunamehua

Käytin leipänä itse vehnähapanjuureen leipomaani spelttileipää. Jätin viipaleen kuivumaan päiväksi pöydälle.

Leikkaa leivästä pois kuoret ja murusta se kulhoon. Lorauta maito päälle ja anna sen imeytyä 5-10 minuuttia. Puserra ylimääräinen maito pois keittiöpyyhkeen avulla. Laita kosteat leivänmurut ja valkosipulin kynnet mortteliin ja survo tasaiseksi tahnaksi. Tähän menee vähintään 5 minuuttia. Survo sekaan lopuksi keltuainen ja suola. Jatka survomista, kunnes seos on sakeaa ja jähmeää.

Sekoita mukaan öljyä tippa kerrallaan. Kun kastike on saonnut liisterimäiseksi, ota kierrevatkain käyttöön ja lisää öljyä vähän nopeammin. Kun kaikki öljy on mukana, lisää vesi ja sitruunamehu, mikäli koostumus näin vaatii (itse en osannut sanoa, joten lisäsin joka tapauksessa). Kastikkeen pitäisi olla niin paksua, että se pysyy möykkynä lusikassa.

club sandwich
16 (ohutta) viipaletta paahtoleipää
voita leipien paahtamiseen
1 paistettu kanan rintaleike tai koipi
1 purkki tonnikalaa
4 kananmunaa paistettuna
4 siivua kinkkua
aiolia maun mukaan

Jos kanaa on jäänyt jostain ruoasta yli, niin tämä on erinomainen paikka käyttää ylijäämä. Revi tai leikkaa liha pieniksi suikaleiksi. Paahda leipäviipaleet voissa pannulla. Levitä ensimmäiselle leipäviipaleelle aiolia ja laita siihen päälle paistettua kananmunaa ja siivu kinkkua. Laita toinen leipäviipale näiden päälle ja levitä sille aiolia sekä paistettua kanaa. Laita jälleen leipäviipale päälle ja sen päälle aiolia ja tonnikalaa. Laita vielä päälimmäiseksi viipale leipää. Paina kasaan ja leikkaa koko komeus kulmasta kulmaan kahdeksi kolmion muotoiseksi palaksi. Laita cocktailtikku kolmioiden läpi, jotta ne pysyisivät kasassa. Toista sama lopuille leiville.

Jos haluat leivästäsi vähemmän äijämallisen, voit laittaa lautaselle oheen vähän salaatinlehtiä ja tomaattisiivuja. Näitä voi toki laittaa myös leivän väliin, mutta ainakin minulla oli jo ilmankin vaikeuksia saada leipiä pysymään koossa. Vastaavasti äijäefektiä voi vahvistaa korvaamalla kinkun rapsakaksi paistetulla pekonilla.

2 kommenttia:

  1. Hyvännäköinen paahtoleipä!

    VastaaPoista
  2. Kiitoksia! Tuo ohje on todella hyvä, erinomaisen mainio paahtoleipä syntyy sillä. Eivät pärjää kaupan paahtoleivät. Lämpötilan kanssa vain pitää olla tarkkana, ettei leipä kärähdä, kuten oli lähellä käydä minulle.

    VastaaPoista

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...