maanantai 11. heinäkuuta 2011

Mansikkatorttu punaviinisiirapilla

Postiluukusta oli viimeisen työpäivän aikana kolahtanut uusi Glorian Ruoka & viini-lehti. Siinä oli tämmöinen kakkuohje, jota ei voinut mitenkään olla kokeilematta. Ihan yhtä kaunista en saanut aikaiseksi kuin lehden väki, mutta maussa ei ollut moittimista. Vaimoke tosin kommentoi, että vähempikin sitruunaisuus olisi riittänyt. Minä pidin tuosta sitruunan happamuuden makeutta taittavasta efektistä. Jos kuitenkin olet vähemmän sitruunan ystävä, voit varmaankin jättää sitruunan kuoren pois ja ehkä korvata sitruunamehun vaikkapa tilkalla tuota mansikoiden marinointilientä.

pohja
2 kananmunaa
1 dl sokeria
1 1/4 dl vehnäjauhoja
1 1/2 dl mantelijauhetta
1 tl leivinjauhetta
75 g voita
3 rkl kuohukermaa

valkosuklaatäyte
500 g mansikoita
1 1/2 dl punaviiniä (suositellaan merlot, grenache tai syrah-rypäleistä valmistettua)
200 g valkosuklaata
2 liivatelehteä
3 rkl sitruunamehua
3 1/2 dl kuohukermaa
2 tl luomusitruunan raastettua kuorta
1/2 dl sokeria
200 g maustamatonta tuorejuustoa

punaviinisiirappi
1 1/2 dl punaviiniä marinointiliemestä
3/4 dl hillosokeria

Lämmitä uuni 175 asteeseen. Voitele ja jauhota irtopohjavuoka. Ohjeessa suositeltiin halkaisijaltaan 24 cm vuokaa, mutta minä käytin 20 cm vuokaa. Pohjataikinaa ei tällöin tarvita ihan yhtä paljon ja kakusta tulee korkeampi. Itse asiassa 20 cm vuokaan riittää puolet ohjeen taikinamäärästä. Täyte mahtui juuri ja juuri.

Erottele keltuaiset ja valkuaiset. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Vatkaa myös keltuaiset sokerin kanssa toisessa kulhossa vaahdoksi.

Yhdistä jauhot, mantelihauhe ja leivinjauhe keskenään. Sulata voi. Sekoita kuiva-aineet, voi ja kerma ketuaisvaahtoon. Kääntele valkuaisvaahto varovasti joukkoon. Kaada taikina vuokaan. Paista uunin alatasossa noin 25 minuuttia. Älä paista liikaa, ettei pohja kuivu.

Viipaloi mansikat. Kaada viini joukkoon ja jätä maustumaan lopun täytteen valmistuksen ajaksi.

Irrota kakku vuoasta jäähtymään. Pese ja kuivaa vuoka.

Paloittele suklaa ja sulata se varovasti vesihauteessa. Liota liivatelehdet väljään astiaan kylmään veteen ja anna pehmetä n. 5 minuuttia. Kuumenna sitruunamehu. Purista liivatteista vesi ja liuota liivatteet mehuun.

Vaahdota kerma ja mausta se sitruunankuorella ja maun mukaan sokerilla. Sekoita tuorejuusto, liivateseos ja valkosuklaa vaahtoon. Valuta mansikat, käytä marinointiliemi siirappiin.

Vuoraa vuoka 2 isolla tuorekelmupalalla siten, että kelmun päät roikkuvat reunojen yli. Tämä auttaa kakkua irtoamaan vuoasta. Laita kakkupohja vuokaan.

Ripottele mansikat kakkupohjalle. Kaada täyte mansikoiden päälle. Tasoita pinta ja peitä vuoka kelmulla. Nosta kakku jääkaappiin ja anna hyytyä vähintään 6 tuntia tai yön yli.

Valmista siirappi. Laita viini ja sokeri kattilaan. Anna porista keskilämmöllä noin 10 minuuttia tai kunnes seos muuttuu siirappimaiseksi. Huomioi, että seos jähmettyy hieman jäähtyessään. Anna siirapin jäähtyä huoneenlämpöiseksi.

Valuta siirappia hyytyneen kakun pinnalle koristeraidoiksi ja pilkuiksi juuri ennen tarjoamista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...