sunnuntai 26. kesäkuuta 2011

Hidas burgeri grillissä

Tässä kokoelma ohjeita, joita käyttämällä burgeri syntyy kohtalaisen pitkän kaavan mukaan. Valmistukseen kuluvan ajan lisäksi hidas tämä burgeri on myös sämpylänsä hiilareiden puolesta. Käytin nimittäin spelttijauhoja mukana. Ne ovat vähän perusvehnää hitaampaa tavaraa.

Rakensin burgerin varsin pitkälle samalla tavalla kuin aiemmin raportoimani viimekesäisen chipotle burgerin, jonka ohje oli Glorian Ruoka & viini-lehdestä. Tein siis pihvin jauhelihasta, laitoin väliin pekonia, salaattia ja tomaattia. Lisäksi valmistin tomaattiketsuppia sekä majoneesia, jonka maustoin chipotlekastikkeella. Leikkasin purilaisen väliin myös ohuen siivun pitkään kypsytettyä cheddar-juustoa. Viime kesänä sorruin sellaiseen keltaiseen valmiiksi viipaloituun cheddarin kaltaiseen juustoon, joka oikeastaan on aika kauheaa.

Sämpylöiden ohje on jauhojen muuntelua lukuunottamatta suoraan Heléne Johanssonin kirjasta Leipä. Ketsupin ohjetta yhdistelin Kotilieden ohjeesta ja Pastanjauhajien ohjeesta. Hieman ravistelin myös omasta hihastani. Majoneesiohje löytyi ensiksi MTV3:n arkistosta. Tuo näkyi olevan ihan perusohje majoneesille, tarkistus kirjasta Ranskalaisen keittiön salaisuudet vahvisti tämän.

täysjyväiset hampurilaissämpylät
200 g täysmaitoa
30 g hiivaa
150 g täysjyvävehnäjauhoja
150 g täysjyväspelttijauhoja
20 g huoneenlämpöistä voita
3 g merisuolaa

Sekoita kaikki taikinan ainekset ja vaivaa yleiskoneella 10 minuuttia tai käsin vähintään kaksinkertainen aika. Anna taikinan levätä kulhossa 30 minuutin ajan. Jaa taikina 10 osaan. Pyörittele palloiksi ja laita leivinpaperilla peitetylle pellille kohoamaan huoneenlämmössä 1 1/2 tunnin ajaksi.

Lämmitä uuni 225 asteeseen. Nosta sämpylät uuniin ja paista 10 minuuttia. Jos et aio käyttää sämpylöitä heti, pakasta ne heti, kun ne ovat hiukan jäähtyneet.

tomaattiketsuppi
500 g erittäin kypsiä tomaatteja
1 sipuli
1 valkosipulinkynsi
1 dl vettä
1/2 dl punaviinietikkaa
1/2 tl suolaa
1/4 dl sokeria
1 rkl siirappia
ripaus kanelia, kardemummaa, neilikkaa, cayennepippuria, mustapippuria ja valkopippuria

Huuhdo ja lohko tomaatit kanta poistaen. Silppua sipuli ja valkosipuli hyvin pieneksi. Laita kattilaan vesi, viinietikka, sokeri ja siirappi. Kuumenna ja lisää joukkoon tomaatit, sipulit ja mausteet. Keittele miedolla lämmöllä vähän reilun tunnin ajan. Tällöin tomaattien ja sipulien pitäisi olla hyvin pehmenneitä. Soseuta ja säilö. Tiiviissä purkissa ketsuppi säilyy viileässä kuukausia.

chipotlemajoneesi
1 keltuainen
1/2 tl dijon-sinappia
suolaa
ripaus valkopippuria
1/2 rkl viinietikkaa
1 1/2 dl öljyä
2 tl chipotle-kastiketta

Sekoita keltuainen ja mausteet hyvin kulhossa kierrevatkaimella. Lisää aluksi öljyä tippa kerrallaan hyvin vatkaten. Kaada loppu öljy ohuena nauhana vatkaten koko ajan. Maista ja mausta tarvittaessa. Jos majoneesi on hyvin paksua, voit ohentaa sitä lämpimällä vedellä. Mausta lopuksi chipotle-kastikkeella.

jauhelihapihvit
500 g naudan paistijauhelihaa
1 tl dijon-sinappia
1 rkl oliiviöljyä
1/2 tl suolaa
mustapippuria

Laita jauheliha kulhoon ja lisää muut ainekset. Sekoita tasaiseksi massaksi. Kostuta kätesi kasvisöljyllä ja muotoile massasta neljä isoa pihviä.

hampurilainen
1 sämpylä
1 siivu cheddar-juustoa (mieluusti pitkään kypsytettyä)
punasipulia
1 siivu pekonia
1 jauhelihapihvi
1 siivu tomaattia
jäävuorisalaattia
chipotlemajoneesia
tomaattiketsuppia

Paista jauhelihapihvi ja pekoni grillissä. Käytä sämpylän puolikkaat grillissä, mutta varo polttamasta. Jos grillissä on viileämpi ylätaso, paista sämpylän sisäpinta nopeasti rapeaksi kuumemmassa ja siirrä lämpenemään ylätasolle. Laita juustoviipale pihvin päälle hetkeksi grilliin ja anna sulaa hieman. Kasaa ja nauti. Kaveriksi purilaiselle sopii hyvin maukas vaalea olut. Kokeilin itse vahvaa saksalaista vehnäolutta, joka toimi erinomaisesti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...