keskiviikko 27. kesäkuuta 2012

Maapähkinävoi-toffeejäätelö

Kesän ensimmäinen uusi jäätelöreseptikokeilu on nyt tässä. Parikin kesäisen raikasta ideaa on ollut mielessä jo tovin verran, mutta tämmöistä vähän raskaampaa jäätelöä lähdin kuitenkin tällä kertaa tekemään, kun tuo kotimaan mansikkasatokin antaa itseään vielä odottaa.

Kotoa löytyi tölkki makeutettua kondensoitua maitoa, joka on melkein valmista toffeeta. Maapähkinävoita piti hakea kaupasta. Työmatkan varrelta S-Marketista löytyi luomumallista Urtekramin maapähkinävoita. Se on todella hyvää, eikä sisällä mitään ylimääräistä, vain maapähkinää ja suolaa. Maapähkinävoita voi tehdä myös itse, esim. näin, mutta kun kerran erinomaista valmistakin on saatavilla, en ole koskaan viitsinyt hommaan ryhtyä.

Hetken tuumailin ja katselin vanhoja ohjeita pohjaksi. Ihan tämmöistä jäätelöä kun en ole koskaan kokeillut tehdä. Maistelemalla ja tunnustelemalla ainesosille löytyi sopivat suhteet. Hyvin tuntui toimivan. Sokeria tähän ei tarvinut lisätä, sillä tuo kondensoitu maito on varsin imelää tököttiä. Sitä tosin saa sokeroimattomanakin ainakin Vii Voanista, mutta perusmarkettien kondensoitu maito on noin 45% sokeria. Ihan imelää siis tulee ilman lisättyä sokeriakin, ihan semmoista jenkki-imelää.

1 dl maapähkinävoita
1 tölkki kondensoitua maitoa
3 dl täysmaitoa
3 keltuaista
3 dl kuohukermaa
(paahdettuja maapähkinöitä)

Sekoita maapähkinävoi, kondensoitu maito ja täysmaito kattilassa. Lämmitä hellalla koko ajan sekoittaen, kunnes seos on tasaista. Vatkaa keltuaiset vaahdoksi ja sekoita koko ajan vatkaten määpähkinävoi-maitoseokseen. Koko ajan kierrevatkaimella sekoittaen lämmitä seosta miedolla lämmöllä, kunnes se sakenee. Älä kuitenkaan anna seoksen kiehahtaa. Jäähdytä. Vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita jäähtyneen massan sekaan. Valmista jäätelöksi jäätelökoneella. Voit halutessasi kaataa joukkoon kourallisen paahdettuja maapähkinöitä ihan prosessin loppuvaiheessa.

Naminami, hyvin tarkasti tuli jäätelökoneen osat imeskeltyä puhtaiksi, ettei tippaakaan herkkua pääse menemään ohi suun. Lopputulos muistutti maultaan kovasti Ben & Jerryn taannoin myynnissä ollutta tikkujäätelöä, jossa oli maapähkinävoita mukana. En nyt enää muista tarkalleen, että mikä tuon jäätelön nimi oli, eikä sitä enää ole kaupan pakastealtaissa näkynyt.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...