keskiviikko 19. lokakuuta 2011

Gulassikeittoa ja juustolettuja

Tässä taas yksi resepti Annika Dahlqvistin kirjasta Karpin tapaan keittokirja. Juustoletut toimivat tässä ikään kuin leivän korvikkeena. Ihan ok ratkaisu. Keitto oli varsin maukasta, tämä päätyy kyllä keitettäväksi toistekin.

Pientä säätöä "täytyi" ohjeeseen taas tehdä. Nimittäin en käytä koskaan tomaattimurskaa, joten korvasin sen kaapista aina löytyvällä Muttin paseeratulla tomaatilla. Toiseksi en myöskään käytä ranskankermaa, koska se on yleensä lisäaineista. Sen korvasin smetanalla, joka valmistetaan oikeista aineksista.

Alkuperäisessä ohjeessa käytetiin myös lihaliemikuutioita, joista nyt ei voi sanoa mitään hyvää. Ne korvasin ehdalla Puljongin lihaliemellä, jota löytyy aina joko kaapista sellaisenaan tai sitten 1 dl annoksiksi pussitettuina pakastimesta. Litran purkista kun yleensä jää yli ja ylijäämä pakastuu kivasti. Samalla vähensin vettä vastaavan määrän.

keitto
400 g jauhelihaa
1 sipuli
5 valkosipulin kynttä
1 rkl kuminaa
1 dl lihalientä
1 purkki paseerattua tomaattia
1 rkl tomaattisosetta
1 tl paprikajauhetta
1 tl suolaa
9 dl vettä
voita
smetanaa tarjoiluun

juustoletut
3 dl juustoraastetta (jotain kermaista juustoa)
3 munaa
3 rkl majoneesia
oreganoa

Laita ensin keitto tekeytymään. Kuullota sipuli voissa kattilassa. Älä kuitenkaan ruskista liikaa. Lisää kattilaan jauheliha ja ruskista se. Lisää tomaattisose, kumina ja paprikajauhe. Laske lämpötilaa ja lisää lihaliemi, paseerattu tomaatti ja vesi. Anna kiehua puolisen tuntia.

Valmista keiton kiehuessa juustoletut. Sekoita juustoraaste, muna ja majoneesi hyvin keskenään. Nosta taikinasta nokareita leivinpaperilla peitetylle pellille. Ripottele pinnalle oreganoa. Paista 250-asteisessa uunissa n. 5 minuuttia, kunnes pinta alkaa ruskistua.

Suosittelen käyttämään itse tehtyä majoneesia. Majoneesin tekeminen on helppoa ja silloin ainakin tiedät mitä se sisältää. Ohjeita on helppo löytää, minullakin on yksi tarjolla kesän hampurilaissessioraportin yhteydessä. Silloin tosin maustoin majoneesin chipotlekastikkeella.

Tarjoa keitto juustolettujen kanssa. Lisää keittoannokseen smetanasilmä ja ripottele sen päälle kuminan siemeniä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...