tiistai 11. lokakuuta 2011

Intialaistyyppinen mausteinen kahvi

Helsingin intialaisissa ja nepalilaisissa (onko niissä muuta eroa kuin että nepalilaisessa on peltilautanen?) ravintoloissa meillä on yleensä tapana ottaa jälkiruoaksi intialainen/nepalilainen kahvi. Se on makeaa ja kermaista, ja siinä on kardemummaa. Siis vähän niin kuin pulla ja kahvi samassa paketissa. Usein mietin, että mitenköhän se valmistetaan. Tässä yksi tulkinta aiheesta. Lähteeksi löysin netistä tämmöisen. Loukkasin nyt lähteen toivetta olla kopioimatta ohjetta. Sori. Piti kääntää suomeksi. Samoin skaalasin mittayksiköt kupeista desilitroiksi. Skaalasin nesteen määrää hieman alaspäin, sillä kaikilla ei välttämättä ole puolen litran kahvikuppeja.

Ai niin, tämä riittää sitten neljään varsin isoon kupilliseen. En laita kahviini sokeria, joten tein tämänkin ilman makeutusta. Autenttisuus siinä hieman kärsii. Mikäli haluat makeampaa, sekoita kahvin joukkoon 1/4 dl sokeria. Silloin toki lopputulos ei ole vähähiilihydraattinen.

mausteseos
3 rkl jauhettua inkivääriä
1/2 rkl jauhettua neilikkaa
1/2 rkl jauhettua mustapippuria
1 rkl kanelia
1 rkl jauhettua kardemummaa

kahvi
6 dl kermaa
6 dl vettä
2 1/2 rkl jauhettua kahvia
2 1/2 rkl raastettua tuoretta inkivääriä
1 1/2 tl mausteseosta

Sekoita ensin mausteseoksen aineet. Mustapippuriahan ei koskaan kannata ostaa valmiiksi jauhettuna, koska sen aromit ovat herkästi haihtuvia. Jauha pippuri juuri ennen käyttöä myllyllä. Mausteseosta tulee sitten sen verran paljon, että sitä voi käyttää useampanakin kertana.

Valmista seuraavaksi kahvi. Sekoita aineet kattilassa ja hauduta miedolla lämmöllä kannen alla muutaman minuutin ajan. Kaada tiheän siivilän läpi teepannuun tai suoraan kuppeihin ja nauti.

Lopputulos oli varsin mausteinen. Sokerin pois jättäminen tietenkin vaikutti makuun, mutta ei mielestäni häiritsevästi. Enemmän imelän ystävä voisi toki olla eri mieltä. Talvi-iltoina tätä tulee varmasti keiteltyä useamminkin. Varsinkin, kun tuota mausteseosta tosiaan nyt on useampaan kertaan valmiina. Samaista seosta on mahdollista käyttää myös intialaisen teen valmistukseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...