keskiviikko 12. lokakuuta 2011

Ben & Jerryn vaniljajäätelö

Pastanjauhajien vinkistä innostuneena päätin ottaa ja tilata netistä mainioiden jäätelöveikkojen Benin & Jerryn jäätelöreseptikirjan. Kotimainen Booky-verkkokirjakauppa sen toimitti postiluukusta perille asti alle 10 euron. Päätin koeajaa kirjan tällä perusohjeella. Tarjosin tätä anopille jälkiruoaksi. Anoppi puolestaan tarjosi jäätelön kaveriksi lakkoja. Nami.
En kyennyt mitenkään vastustamaan kiusausta korvata ohjeen vaniljauute oikealla vaniljalla. Vaniljajäätelö ei yksinkertaisesti ole hyvää, ellei siinä ole oikeaa vaniljaa. Siksi en koske pitkällä tikullakaan kaupan pakastealtaan vaniljajäätelöihin. Yök, pahoja ovat.

2 munaa
2 dl sokeria
5 dl kuohukermaa
2 1/2 dl täysmaitoa
vaniljatanko

Vatkaa munat kulhossa kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää sokeri vähän kerrassaan vatkaten. Lisää maito ja kerma sekä kaavittu vaniljatangon sisus edelleen vatkaten. Valmista jäätelö jäätelökoneen ohjeen mukaan.

Olen aina suhtautunut hyvin epäillen tämmöisiin jäätelöohjeisiin, joissa jäätelömassa on hyvin löysää koneeseen laitettaessa. Lopputuloksena oli silti erittäin kuohkeaa ja hyvää jäätelöä. Ehkä kuitenkin aiempi vaniljajäätelöni oli lähempänä omaa ykkössuosikkiani eli Pariisin Berthillonin vaniljajäätelöä.

Selkeästi vaniljatangosta saa enemmän irti, kun sen annetaan lillua nesteessä pitempään. Tätä efektiä tuskin heikentää se, että lämpö on mukana yhtälössä. Tässä nyt kokeilemassani ohjeessahan ei seosta lämmitetty missään vaiheessa. Ehkä tämän ohjeen tapauksessa maidon ja kerman voisi yhdistää jo etukäteen ja laittaa halkaistun vaniljatangon sinne marinoitumaan muutamaksi tunniksi.

Joka tapauksessa ei ollut paha tuttavuus tämäkään. Lisää näitä sitten ehkä seuraavan jäätelökauden lähestyessä. Meillä kotona vallalla olevaan vähähiilihydratismiin tämmöinen imelyys ei nyt sovi laisinkaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...