perjantai 4. helmikuuta 2011

Hyvä vaniljajäätelö

Ihan alkuun täytyy todeta, että minä en pidä vaniljajäätelöstä. Voin syödä sitä esim. mustikkapiirakan kanssa, mutta ihan sellaisenaan vaniljajäätelö ällöttää. Tämä pätee normaaliin kaupan vaniljajäätelöön. Viime kesänä Pariisissa maistoin Berthillonin vaniljajäätelä ja se ei ollut ällöä ollenkaan. Ehkä siksi laitoinkin tuon Berthillon-kuvan tuohon.

Nyt siis on käsitykseni se, että vaniljajäätelöä voi olla sekä hyvää että huonoa. Koska en tähän hätään hyvää mistään keksinyt lähteä etsimään, ajattelin tehdä sitä itse. Tuleepa ainakin sitten ehtaa tavaraa. Hyvän kuuloinen ohje löytyi Ruokalasta ja se menee tähän tapaan. Ohje on siis suoraan tuo Ruokalan ohje, mutta kirjaan sen nyt tähän, etten hukkaa sitä.

Huom! Halpaa tämä itse tehty jäätelö ei todellakaan ole. Pelkät vaniljatangot maksavat moninkertaisesti enemmän kuin litra kaupan vaniljajäätelöä. Jos siis mielestäsi halvin on aina paras, niin kannattaa unohtaa koko juttu.

1 3/4 dl sokeria
2 halkaistua vaniljatankoa
2 1/2 dl maitoa
6 kevyesti vatkattua keltuaista
5 dl kuohukermaa vaahdoksi vatkattuna

Laita halkaistut vaniljatangot, sokeri ja maito kulhoon ja sekoittele niitä kuumassa vesihauteessa kunnes seos alkaa poreilla. Kaada seos vähän kerrassaan koko ajan vatkaten keltuaisten joukkoon. Vatkaa vielä lopuksi kunnolla. Laita seos vesihauteeseen ja sekoittele kunnes se sakenee. Älä luovuta, tämä kestää tovin. Jäähdytä hyvin kelmulla peitetyssä kulhossa. Sekoita jäähtyneeseen seokseen varovasti nostellen kermavaahto. Anna jäähtyä jääkaapissa vähintään 2 tuntia.

Poista vaniljatangot seoksesta ja kaavi niiden sisus seoksen joukkoon. Valmista jäätelö jäätelökoneella koneen ohjeiden mukaisesti. Ainakin Philipsin koneella tämä tapahtuu laittamalla kone päälle ja kaatamalla seos koneeseen. Säilytä pakastimessa.

4 kommenttia:

  1. Kävi ihan sama homma. Jäätelö oli minusta lähinnä ällöttävää, kunnes söin tampereen jäätelötehtaan jäätelöä! Nyt se tylsä vaniljajäätelökin on uskomatonta, ihanaa herkkua. En (vielä) omista jäätelökonetta ja jäätelö tulee lähinnä vaivaolloisella vatkataan, pakastimeen, vatkataan, pakastimeen, vatkataan -menetelmällä.:(

    VastaaPoista
  2. Vai Tampereen jäätelötehdas... Hmm, pitänee kokeilla joskus. Meillä pienessä keittiössä on vähän ongelmia noiden laitteiden sijoittelun kanssa. Jäätelökonetta tuskin olisi tullut hankittua, mutta onneksi saimme sellaisen. Ihannehärveli olisi kompressorilla varustettu malli, mutta toistaiseksi on tuolla vanhemmanmallisella pärjättävä. Tuota vatkaus-pakastusmenetelmääkin olen kokeillut ja tuskaista se kyllä noin on.

    VastaaPoista
  3. Jos jäätelöä tulee tehtyä kotona enemmän kuin kerran kuukaudessa, kompressorilla varustettu kone on kyl oiva hankinta. Ite aikoinaan hankein tuon DeLonghin myllyn. Iso mokoma, mut hoitaa hommansa hyvin ja tais muuten olla nyt Hulluil Päivillä tarjouksessakin.

    http://snapshotmotions.blogspot.fi/2013/01/jaatelomania.html

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Huomasin tuon Hullujen Päivien tarjouksen, mutta pienempi hinta ei valitettavasti kutista koneen fyysisiä mittoja. Edelleenkään en moiselle rohjolle löydä keittiöstäni tilaa. Varmasti se kyllä on nykyistä laitetta parempi, sitä en epäile hetkeäkään. Jos joskus jonkin omituisen aivosähköhäiriön johdosta eksyn asumaan omakotitaloon, jossa on valtava keittiö, niin sitten harkitsen hankintaa uudemman kerran.

      Poista

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...