maanantai 28. helmikuuta 2011

Chili-kookos-suklaamousse

Tämä idea kehittyi seuraavanlaisen päättelyketjun tuloksena. Ensinnäkin chili ja suklaa ovat hyviä kavereita. Toiseksi chili ja kookos ovat hyviä kavereita. En itse varsinaisesti pidä kookoksen mausta, mutta thaimaalaisessa ruoassa olen tähän yhdistelmään tykästynyt. Kolmanneksi myös kookossuklaata on olemassa.

Näistä lähtökohdista ajattelin alkaa kokeilla näiden kolmen raaka-aineen yhdistämistä. Koska en pidä kookoksesta, enkä kookossuklaasta, mutta chili ja kookos-yhdistelmästä kyllä, ajattelin chilin toimivan harmonisoivana tekijänä tässä kolmiyhteydessä. Kaivelin esille joukon erilaisia suklaamousseohjeita ja yhdistelin niitä sopivasti, jotta sain kookos-chilikombon sotkettua mukaan pilaamatta koostumusta. Reseptin pohjana käytin Helsingin Sanomien suklaamousseohjetta.

Samalla ajattelin tällä ohjeella osallistua Pastanjauhajien chilireseptikilpailuun.

50 g suolatonta voita
4 pientä kuivattua chiliä
150 g tummaa suklaata
4 rkl kookosmaitoa
3 kananmunan keltuaista
2 1/2 dl kuohukermaa

Sulata voi kattilassa ja sekoita joukkoon kevyesti rikotut chilit. Anna jäähtyä ja levätä jääkaapissa vähintään 24 tuntia. Tämän vaiheen tarkoituksena on imeyttää rasvaan chilin aromit ja siirtää ne sitä kautta lopputulokseen. Chilin tulisuus siirtyy myös hyvin, koska tulisuuden aiheuttaja, kapsaisiini, on rasvaliukoista.

Sulata chilivoi ja siivilöi chilit pois. Sulata suklaa vesihauteessa ja sekoita joukkoon sulatettu voi. Jos olet epävarma tulisuuden suhteen, lisää aluksi neljäsosa sulatetusta chilivoista suklaan joukkoon ja tarkista maistamalla, pitääkö tulisuutta lisätä. Lisää joukkoon kookosmaito. Jos olet minun tavoin arka kookosen maulle, lisää kookosta vähän kerrassaan ja maistele välissä. Sekoita nuolijalla joukkoon munankeltuaiset. Jatka sekoittamista, kunnes seos on tasainen ja kiiltävä.

Vaahdota kerma. Sekoita ensin kolmasosa kermavaahdosta suklaaseokseen ja kaada sitten suklaaseos lopun kermavaahdon joukkoon. Sekoita varovasti. Kaada tarjoiluastioihin ja anna levätä jääkaapissa muutaman tunnin ajan.

Tällä ohjeella kookos maistuu erittäin vähän. Chili sen sijaan tuntuu potkivan sen verran reilusti, että parempi puoliskoni tyytyi puolikkaaseen annokseen. Tulisuus toki riippuu kovasti käytettävästä chililajikkeesta. Kuivatun chilin sijaan tässä ohjeessa on täysin mahdollista käyttää pilkottua tuoretta chiliä.

Käyttämäni kuivatut chilit ovat tähän jälkiruokaan mielestäni erittäin hyvin sopivia, koska niiden poltto tulee pienellä viiveellä. Tämä tarjoaa ensin tilaisuuden nauttia suklaan mausta chilin potkun tullessa mukaan vasta jälkimakuun. Samasta syystä kannattaa varoa ensimmäisellä maistelukerralla, ettei tule kauhottua moussea liikaa. Polton alkaessa on sitten myöhäistä katua. Herkimmille kannattaa varata lasi maitoa viereen. Nami nami.

2 kommenttia:

  1. Itse tykkään tehdä chilisuklaamousseni niin, että kiehautan ensin osan kermasta chilin kanssa, otan chilin pois, sulata suklaan kuumaan kermaan ja lisään loput kermat vaahdotettuna. Tai valkuaisvaahtoa. Toimii myös niin, että kiehautettavan kerman tilalla on kookosmaitoa.

    VastaaPoista
  2. Kiitokset vinkeistä! Varmaan tosiaan toimii noinkin. Kermassahan on rasvaa myös, joten kyllähän ne aromit sinnekin tarttuvat mukaan. Pitänee kokeilla seuraavaksi tuolla tavoin. Kookos-chili-suklaa-sekoitussuhteen arviointi voi kyllä tuolla tavoin olla hankalaa...

    VastaaPoista

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...