sunnuntai 13. helmikuuta 2011

Salamipastaa miilunpolttajan rouvan tapaan

Klassinen pasta alla carbonara valmistetaan yleensä pancettasta tai pekonista. Tällä kertaa kokeilin soveltaa ohjetta niin, että voin käyttää hyvää salamimakkaraa, jota jääkaapissa sattui sopivasti olemaan.

Postauksen otsikko yrittää antaa kunnian kenelle se kuuluu. Carbonaro tarkoittaa italiaksi miespuolista miilunpolttajaa. O-kirjaimeen päättyvät substantiivit ovat maskuliinisia. Alkuperäisen annoksen nimi kuitenkin on pasta alla carbonara, mikä voitaisiin tulkita joko naispuolisen miilunpolttajan tai sitten miilunpolttajan rouvan tekeleeksi. A-kirjaimeen päättyvät substantiivit kun ovat feminiinisiä. Koskapa miilunpolttaja on aika tyypillisesti miesten ammatti, lienee jälkimmäinen tulkinta oikea. Näin pasta alla carbonara kääntyykin luontevasti suomeksi otsikon mukaiseen muotoon.

Kun nyt olen brassaillut tarpeeksi italian peruskurssilta oppimallani knoppitiedolla onkin aika heittää ohje kehiin. Tämän lähteenä on The Paupered Chef-blogin resepti. Isoja muutoksia ei tarvittu.

400 g spagettia
150 g salamimakkaraa pieniksi kuutioiksi leikattuna
4 munaa, valkuaiset ja keltuaiset eroteltuina
2 1/2 dl raastettua parmesaania
1/2 dl pastan keitinvettä
suolaa ja pippuria myllystä

Keitä spagetti pakkauksen ohjeen mukaan. Pastan kiehuessa laita kuutioitu salami paistinpannulle ja ruskista kunnes rasvaa alkaa irrota. Ota 1/2 dl pastan keitinvettä talteen ja valuta pasta. Kaada pasta pannulle. Lisää pannulle myös valkuaiset, pastan keitinvesi sekä parmesaaniraaste. Sekoita voimakkaasti. Ota pannu pois kuumalta levyltä. Lisää pannulle keltuaiset, hieman suolaa ja paljon pippuria myllystä. Sekoita jälleen voimakkaasti. Tarjoile heti. Huom: suolan määrän kanssa kannattaa olla tarkkana, sillä salami ja juustoraaste ovat itsessään jo hyvin suolaisia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...