sunnuntai 6. helmikuuta 2011

Hyvää viskistä - bourbon-pekaani-piirakka

Viskistähän saa hyvää niinkin helposti kuin kaatamalla sitä lasiin ja juomalla. Minun kohdallani tämä pätee skotlantilaisiin mallasviskeihin, amerikkalaisista viskeistä en ole koskaan perustanut. Olen joskus saanut pullollisen (kuulemma) hyvää bourbonia ja siellä se edelleen on kaapissa lähes koskemattomana.

Siksipä olinkin iloinen löytäessäni kirjastosta lainaamastani Jamie Oliverin kirjasta Jamie's America herkullisen kuuloisen piirakkaohjeen, jossa yhtenä ainesosana on bourbonviskiä. Vihdoinkin löytyy litkulle käyttöä! Amerikkalaisen viskin ystävä saattaisi ehkä pitää tuota Elijah Craigin 18-vuotiasta single barrelia turhan hyvänä litkuna leivontaan käytettäväksi, mutta kun ei sitä juodakaan tahdo, niin minun mielestäni se sopii tähän hyvin. Leipomaan siis.

Muistaessani joudun kyllä tässä kohtaa tunnustamaan, että työpaikan viime pikkujouluissa menin tilaamaan baarissa whiskey sourin, johon tuli bourbonia, ja se oli ihan makoisa juoma. Bourbon ja limemehu toimivat hienosti yhteen. Wikipedia näyttäisi tarjoavan ohjeeseen sitruunamehua, mutta varmaan se toimii samoin bourbonin kaverina.

Vaan asiaan, bourbon pecan tart on piirakan nimi lontooksi. Pohjaksi Jamie käyttää makeaa yleispiirakkapohjataikinaa, joka sopii kaikenlaisiin piirakoihin ja jonka ylijäämä voidaan kätevästi pakastaa.

makea yleispiirakkapohja
200 g vehnäjauhoja
50 g tomusokeria
125 g kylmää suolatonta voita pieninä kuutioina
1 muna
loraus maitoa

Siivilöi jauhot ja tomusokeri kulhoon. Sekoita voi sormin jauhoseokseen, kunnes taikina muistuttaa leivänmuruja. Sekoita käsin joukkoon muna ja maito, kunnes taikina on tasaista. Älä vaivaa liikaa, ettei taikinasta tule liian elastista. Painele takinapallo jauhotetulla työtasolla vähän litteämmäksi ja laita kelmussa jääkaappiin lepäämään puoleksi tunniksi.

Voitele piirakkavuoka kasvisöljyllä. Kauli taikina noin puolen sentin paksuiseksi levyksi jauhotetulla työtasolla. Pyöritä taikina kaulimen ympärille ja rullaa takaisin auki piirakkavuoan päällä. Painele taikina vuokaan, leikkaa reunojen yli menevä osa pois ja laita pakastimeen puoleksi tunniksi.

Taikinan levätessä pakastimessa lämmitä uuni 180 asteeseen. Ota taikina pakastimesta, laita vuoan päälle rasvan pitävä leivinpaperi ja kaada päälle riisiä niin, että leivinpaperi painuu tarkasti pohjan päälle joka puolelta. Paista piirakkaapohjaa uunissa 10 minuuttia. Ota sitten piirakka uunista ja nosta varovasti leivinpaperi riiseineen pois. Laita piirakkapohja takaisin uuniin 10 minuutiksi. Anna jäähtyä.

täyte
450 g pekaanipähkinöitä
3 munaa
175 g ruokokidesokeria
1 tl kanelia
1 dl melassia tai tummaa siirappia
50 g suolatonta voita sulatettuna
1/2 dl bourbonviskiä

Murskaa puolet pekaanipähkinöistä pieniksi muruiksi. Vatkaa munat, sokeri ja kaneli. Sekoita joukkoon pähkinänmurut. Sekoita seuraavaksi taikinaan melassi tai siirappi, sulatettu voi sekä viski. Lopuksi kääntele taikinan joukkoon kokonaiset pekaanipähkinät.

Kaada seos piirakkapohjan päälle ja paista 180-asteisessa uunissa 25-30 minuuttia. Tarjoile vaniljajäätelön kanssa. Erityisen hyvin tähän sopii itse tehty vaniljajäätelö.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...