perjantai 2. elokuuta 2013

Dim sumit Helsingissä

Kun kerran on päässyt dim sumien makuun, on vaikea pärjätä ilman. Keväällä Hongkongissa (miksi se muka suomeksi kirjoitetaan yhteen?) käydessämme saimme hyvän kuvan siitä mitä nämä höyrytetyt pallerot voivat parhaimmillaan olla. Ikävähän siinä tuli, kun dim sum-pöytien äärestä joutui palaamaan takaisin Helsingin hankien keskelle.


Kotiin palattuani toki selvittelin dim sumien tarjontaa Suomessa. Kovin hiljaista tuntui olevan. Kampin keskuksessa sijaitseva kiinalainen ravintola Empire Plaza tarjoili jonkinlaisia dim sumeja. Ja nyt sitten Aikataloon saapui uusi paikka nimeltään Natural Flavour Tea House. Se kuulosti enempi dim sumeihin (ja tietenkin teehen) keskittyneeltä, joten päätimme käydä kokeilemassa. Dim sumithan syödään teen kanssa ja kun hongkongilainen sanoo syövänsä dim sumeja, käännettäisiin se suoraan suomeksi teen juomiseksi.

Kun teehuoneella oltiin, otimme juomaksi jasmiiniteetä. Se tarjottiin perinteisen kiinalaisen teeseremonian mukaisesti. Meille tämä tapa oli ennalta tuntematon. Hongkongissa vähän paikasta riippuen joko pöytään tuotiin oma pannu ilman sen kummempia seremonioita tai sitten tarjoilijat täyttelivät mukana kuljettamastaan pannusta aina ohi kulkiessaan kaikki vajaat kupit. Seremonia liittyy siis kiinalaisten yhteisöllisyyteen, tee nautitaan yhdessä ystävien tai perheen kanssa.

Teen kanssa touhuamiseen tarvittiin pari kannua, suodatin sekä itse kupit. Kuuma vesi tuotiin pöytään termoskannussa. Tarjoilija näytti miten tee haudutetaan ja kaadetaan kuppeihin ja seuraavat kannulliset saimme tehdä itse.


Valitsimme isomman setin, johon kuului wan tan-keitto (hongkongissa kutsuttiin wonton-keitoksi), yhdenlaista dim sumia sekä yhdenlaista baoa (Hongkongissa en erottelua baon ja dim sumin välillä huomannut). Wontonit ovat mykyjä (dumpling englanniksi), joissa voi olla sisällä vaikkapa katkarapuja tai possua. Keitto näytti varsin kevyeltä, mutta mykyineen se oli huomattavan hyvin täyttävää.


Dim sumiksi valitsimme katkarapua. Otimmelopulta molemmat tismalleen samat eväät, koska osa dim sumeista oli loppu, eikä valinnanvaraa alunperinkään ollut ihan hirveästi. Häkellyttävän hyvää tämä hongkongin reissun suosikkieväs oli näin kotosuomessakin. Dim sumin kanssa tarjottiin chilillä maustettua soijakastiketta. Syömäpuikolla ensin tökättiin reikä dim sum-nyyttiin ja sitten reiän kohtaa uitettiin soijassa, jolloin soija valui dim sumin sisälle. Ja sitten vain dim sum ääntä kohti.


Baona meillä oli tuttu ja turvallinen possupulla. Ihan tutulta maistui. Oikein pehmeää ja maukasta. Possusisälmys pullassa oli juuri sopivasti makeaa.


Possupullien kanssa tarjottiin taputeltua kurkkua, joka oli minulle ihan uusi tuttavuus. Mauste- ja yrttiliemessä marinoitua kurkkua se oli. Ei lainkaan pöllömpää. Kuumalla kelillä tämmöinen olisi varmasti oikein virkistävää syötävää.

Ruoka oli erinomaisen maukasta ja siitä tuli vähintäänkin täyteen. Tulemme varmasti uudelleenkin. Paikka on ollut olemassa noin pari kuukautta. Itsekin he tietävät olevansa Helsingin ensimmäinen dim sum-ravintoja ja kiinalainen teehuone. Hienoa, että tämmöinenkin kaupunkiin saatiin. Toivottavasti asiakkaita riittää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...