tiistai 30. heinäkuuta 2013

Kahvihifistelyä Fratellossa

Hesarissa oli jo pitkän aikaa sitten juttu tai parikin kahvihifistelijöiden siirtymisestä espressopohjaisista juomista takaisin suodatinkahvin pariin. Lehdessä kerrotiin kahviloista, joissa suodatinkahvi on tuoretta paahtoa ja se jauhetaan ja valmistetaan juojalle kuppi kerrallaan. Kahvipapujen suhteen ollaan myös tarkkoja, eli niiden alkuperä ja lajike ovat tarkasti tiedossa. Paahtoaste on varsin vaalea, koska liian tummaksi paahtaminen vain peittää kahvin ominaispiirteet ja tekee kaikista kahveista samanmakuisia.

Nyt sitten kesälomalla lopulta kerkesin käymään Fratello Torrefazionessa Kluuvin kauppakeskuksessa kokeilemassa sifonilla valmistettua kahvia.


Ensisilmäyksellä sifonia ei tunnista kahvikoneeksi. Alla on lämmitin, jonka päälle tulee lasinen vesiastia. Toinen lasiastia laitetaan tämän ensimmäisen päälle niin, että sen alaosassa oleva putki tulee alemman säiliön sisälle. Ylemmän astian pohjalle putken yläpäähän laitetaan suodatin. Vesi nousee kuumetessaan ylempään astiaan, jonne lisätään kahvi lämpötilan ollessa sopiva. Kun kaikki vesi on ylhäällä, otetaan lämpö pois päältä ja odotellaan, että valmis kahvi valuu suodattimen läpi alempaan astiaan.

Sifoni toiminnassa. Ylemmässä astiassa mukana lämpömittari.
Tai jotenkin noin se näytti tapahtuvan. Varsin työlään oloista, mutta lopputulos oli todella hyvää. Vaikka meillä kotona melkoinen valkoima erilaisia kahvityövälineitä onkin, en ehkä sifonia kuitenkaan menisi hankkimaan.

Sen sijaan AeroPress voisi olla ihan kiva lisä. Sitä myös kehuttiin Hesarin jutussa. AeroPressin avulla kahvia valmistettaessa vesi lämmitetään erikseen ja kaadetaan kahvin päälle. Lopullinen kahvijuoma syntyy painamalla neste männällä suodattimen läpi. Myös AeroPressillä kahvi tehdään kuppi kerrallaan. Juuri sopivan kuuloista nysväystä, sopii minulle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...