maanantai 13. joulukuuta 2010

Kulinaarip**noa eli tryffelimenu Sassossa


Eräässä jo näköjään kuopatussa blogissa taannoin kuvailtiin blogini ensimmäisen tulemisen erästä nyt jo eetteristä poistunutta postausta termillä kulinaariporno. Kuvailin tekstissä kaveriporukalle valmistamaani italialaista illallista pitkään ja hartaasti. Termi oli sen verran naseva, että ajattelin suorittaa sille luvattoman käyttöönoton.

Koskapa tuo mainittu teksti jo tuli poistettua, kun nyt ihan oikeasti aloin tätä blogia kirjoittaa, täytyy sitten keksiä jotain uutta sopivaa sisältöä. Mikäpä tähän sitten sopisikaan paremmin kuin pikainen katsaus mainioon ravintolaillalliseen, joka tuli taannoin nautittua. Paikkana oli pohjois-italialaista keittiötä tyyliltään edustava ravintola Sasso Helsingissä. Kävimme siellä paremman puoliskon kanssa nauttimassa viimeistä päivää tarjolla olleen viiden ruokalajin tryffelimenun. Menun ideana oli tarjoilla Alban valkoista tryffeliä eri muodoissa. Annoksiin olisi voinut vielä 15 euron lisähinnalla ottaa tuunauksen tuoreella tryffelillä, mutta tätä korttia emme kuitenkaan pelanneet. Räiskin tähän kuvitukseksi kännykkäkameralla otteita nautituista annoksista.

Ruoka oli kaikin puolin onnistunutta, annoksissa maut olivat hyvin balanssissa ja esillepanokin oli hieno. Tryffeli maistui mukavasti. Myös menun kylkeen suunniteltu viinipaketti toimi moitteettomasti. Joskin pääruoan valkoviini saapui lasiin vähän turhan viileänä. Aromit rupesivat löytymään vasta viinin hieman lämmettyä. En tehnyt syömisen ohessa muistiinpanoja, joten tarkempi ruotiminen on tässä vaiheessa vähän turhaa. Tyydynkin siis vain luettelemaan syödyt sapuskat viineineen parin kuvan kera.

Menu Tartufo d’Alba
Kampasimpukoita ja tryffelillä viimeisteltyä maa-artisokkapyreetä
Praepositus Kerner Valle Isarco 2008, Abbazia di Novacella, Alto Adige


Tryffeli-tattirisottoa
Dolcetto d’Alba 2007, Massolino, Piemonte

Tryffelisuolattua merikrottia, mantelia ja simpukkakastiketta
Chardonnay Altkirch 2009, Colterenzio, Alto Adige

La Tur -juustoa ja rosmariini-viikunahilloketta
Bonmè Vino Aromatizzato nv, Poderi Colla, Piemonte


Barolossa haudutettua päärynää ja valkosuklaajäätelöä
Corte Giara Recioto della Valpolicella 2007, Allegrini, Veneto

Eikä siinä vielä kaikki, kuten tv-shopissa olisi tapana sanoa. Viime viikon perjantaina olin Olossa syömässä neljän ruokalajin verran yllätysmenua työpaikan pikkujoulujen toimiessa verukkeena. Sielläkin muistin välillä kännykkäkuvata annoksia, joten tätä osastoa on luvassa vielä lisää myöhemmin. Kyseisellä kerralla tyytyväisyys ei ollut ihan huippuluokkaa, joten kenties sanottavaakin löytyy enemmän.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...