keskiviikko 27. huhtikuuta 2016

Vappusima

Jopas hassusti unohdin viime keväänä kirjoittaa mitään ylös simakokeilustani. Olen tehnyt simaa ensimmäisen kerran jokus vuosia sitten. Viime vuonna päätin kokeilla uudestaan. Sima onnistui niin hyvin, että tänä vuonna tästä näkyy jo tulevan perinne. Kirjoitetaanpas nyt sitten tulevia vuosia varten ohje talteen.


Lähdin liikkeelle Kinuskikissan perusohjeella. Päädyin hankkimaan jopa samanlaisia pulloja simalle. Tosin ohjetta muunsin hieman äitini vinkkien perusteella. Käytin sekä sitruunaa että appelsiinia. Ohjeella simaa syntyy 4 litraa.

sima
2 + 2 litraa vettä
250 g fariinisokeria
250 g taloussokeria
herneenkokoinen pala tuorehiivaa
1 sitruuna
1 appelsiini

pulloihin
sokeria
rusinoita

Kuumenna 2 litraa vettä kiehuvaksi. Lisää sokerit. Sekoita, kunnes sokeri on liuennut. Lisää loppu vesi kylmänä. Odota kunnes neste on jäähtynyt kädenlämpöiseksi. Sekoita hiiva pieneen nestemäärään ja lisää kattilaan ja sekoita huolellisesti.

Pese sitruuna ja appelsiini huolellisesti. Kuori kuoren pintaosa talteen vaikkapa juustohöylällä ja leikkaa pois valkoinen kitkerä osa kuoresta. Viipaloi sitrukset ja poista siemenet. Lisää viipaleet ja kuoret kattilaan. Anna tekeytyä huoneenlämmössä noin vuorokausi kannella suojattuna.

Laita pulloihin noin teelusikallinen sokeria ja rusinoita. Poimi hedelmäviipaleet ja kuorenpalat pois kattilasta. Sekoita ja kaada pulloihin. Jos hedelmälihaa on irronnut paljon, voit poistaa sen siivilöimällä siman.

Sima valmistuu juotavaksi viileässä noin viikossa tai kolmessa päivässä huoneenlämmössä. Pulloja ei kannata sulkea liian tiiviisti ja painetta voi olla tarpeen päästää pois ajoittain avaamalla korkki. Valmis sima säilyy viileässä noin viikon ajan.

Lopputuloksena on todella hyvää simaa. Itse pidän tosiaan tästä appelsiini-sitruuna -simasta enemmän kuin perinteisestä pelkästä sitruunasta tehdystä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...