keskiviikko 20. huhtikuuta 2016

Tomaatti-mascarponekeitto

Ei viikkoa ilman keittoa. Joskus tuli mieleen tämmöinen keitto, kun tiramisusta oli jäänyt yli mascarponea. Silloin jäi keitto tekemättä, mutta nyt ajattelin kokeilla. Netistä nappasin tämmöisen Kotikokin ohjeen, jota melkoisen suoraan noudatin.


800 g tomaatteja
1 sipuli
voita paistamiseen
2 1/2 dl kasvislientä
sokeria
suolaa
100 g mascarpone-juustoa
basilikaa koristeluun

Tomaatit ovat Suomessa aina vähän surkuhupaisia, etenkin talvella. Yritin poimia kaupasta kypsimmän näköiset tomaatit, mutta eipä ne hääveiltä näyttäneet nekään. Korvasin lopulta yhden tomaatin suunnillen saman kokoisella läjällä kirsikkatomaatteja.

Tomaatit voi kaltata, mikäli haluaa. Perinteisesti kalttaus tehdään niin, että ensin leikataan tomaatteihin risti ja dipataan ne kiehuvaan veteen, jolloin kuori on helppo irroittaa. Minä en yleensä jaksa moista, vaan teen homman kylmille tomaateille veitsellä. Youtubessakin osataan tämä (tuo linkki on siis videoon, jossa näytetään tämä tekniikka). Tomaatti leikataan siis lohkoiksi, poistetaan kanta, pehmyt sisäosa ja siemenet, ja lopuksi leikataan leikkuulautaa vasten kuori pois. Homma on hyvin helppo tällä tavoin ja tomaateista on kuori pois jo siinä kohtaa, kun kilpailevan metodin käyttäjällä vesi on vielä kaukana kiehumispisteestä. Leikkaa tomaatit kuutioiksi.

Tällä kertaa olin laiska, enkä kaltannut laisinkaan. Kuorenpalaset jäivät ihan pikkuisen näkyviin soseutuksenkin jälkeen, mutta pystyin kyllä elämään niiden kanssa.

Hienonna sipuli ja kuullota voissa kattilassa. Lisää tomaatit ja liemi ja hauduta kannen alla puolisen tuntia. Lisää mascarpone ja mausteet. Soseuta sauvasekoittimella. Tuoretta basilikaa voit käyttää koristeena.

Tämä oli erinomaisen maukas keitto, jonka ylijäämä toimii ihan hyvin seuraavanakin päivänä lämmitettynä. Teenpäs tätä toistekin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...