keskiviikko 6. toukokuuta 2015

Nyhtökanaquesadillat

Meksikolainen ruoka on minulle ollut varsin vierasta lukuunottamatta ihan viime aikoja. Täällä blogissakin on jotain meksikolaiseksi merkittyä jo aiemmin, mutta ne nyt ovat vähän sinne päin. Varsinainen tutustuminen meksikolaiseen ruokaan on tapahtunut Eatos Mexican Dinerissa. Kyseisestä ravintolasta on muodostunut meillä töissä varsin suuri suosikki lounaspaikkana.


Kirjakaupasta taannon tarttui mukaan Death by Burrito -kirja, josta sitten päätin uskaltautua kokeilemaan yksinkertaista ohjetta itsenäisesti. Yhdistelin kirjan juttuja vähän vapaasti muualta opittuun ja sain aikaikseksi quesadillat nyhtökanalla. Lätyiksi ostin vielä kaupasta valmiita vehnätortilloja. Seuraavaksi lienee tarpeen opetella tekemään näitäkin itse.

nyhtökana
1 kg kanan rintaleikkeitä
2 kuivattua chipotle-chiliä
3 dl vettä (tai enemmän tarpeen mukaan)

1/3 dl sokeria
1 1/2 rkl suolaa
3 rkl vastajauhettua mustapippuria
10 g valkosipulirouhetta
2 rkl savupaprikajauhetta

crema
1 dl majoneesia
2 dl ranskankermaa (tai smetanaa)
1 limetin mehu
1/2 tl kuivattuja chilihiutaleita

korianterihöystettä
silputtua korianteria
silputtua punasipulia

quesadillat
4 isoa tortillalättyä
250 g raastettua manchego-juustoa
200 g korianterihöystettä
2 dl cremaa

Aluksi valmistetaan nyhtökana. Sen voi tehdä jo vaikka edellisenä päivänä etukäteen. Sekoita mausteet keskenään ja hiero ne kanan pintaan. Anna maustua vähintään tunnin ajan. Laita uunivuokaan, lisää joukkoon chipotle-chilit ja kaada vettä niin paljon, että kanat peittyvät. Peitä vuoka foliolla ja laita 120-asteiseen uuniin kolmeksi tunniksi. Revi ylikypsä kana kahdella haarukalla suikaleiksi.

Valmista crema ja korianterihöyste valmiiksi. Creman ainekset sekoitetaan keskenään. Sekoita myös höysteen ainekset keskenään.

Lämmitä kuiva paistinpannu keskilämmöllä. Laita tortillalätty pannulle ja levitä neljäsosa juustoraasteesta päälle. Ripottele mukaan vähän korianterihöystettä. Lisää myös kana. Käännä lätty kaksinkerroin ja paista molemmin puolin, kunnes pinta on rapea ja saa vähän väriä. Toista tämä kaikille letuille. Tarjoa korianterihöysteen ja creman kera.

Kanaa syntyi kerralla sen verran, että sitä tuli käytettyä vähän kaikenlaiseen muuhunkin. Hyvääkin mokoma oli. Chipotle-chilejä on pyörinyt kaapissa jo pitkään joutilaina. Hyvä, että pääsivät käyttöön nekin.

Tätä ruokaa on helppo varioida vaihtamalla liha vaikkapa nyhtöpossuun tai -nautaan. Näihinkin ohjeita löytyy netistä vaikka kuinka. Myös lihan pintaan hierottavan mausteseoksen koostumusta vaihtelemalla voi tehdä pieniä muutoksia makumaailmaan. Kirjassa kyseinen ohje oli nimenomaan naudalle. Vaan kävi siis kanalle myös. Kirjan esipuheessa jo kehotettiin kokeilemaan omia variaatioita. Hyvä kirja, palaan sen äärelle taas piakkoin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...