sunnuntai 31. elokuuta 2014

Täydellinen burgerisämpylä, osa 1

Millainen onkaan hyvä burgeri? No, ensinnäkin pihvin pitää olla valmistettu laadukkaasta lihasta, joka on jauhettu ihan siinä lähiaikoina. Pihviä ei missään nimessä saa mennä paistamaan läpikypsäksi. Sämpylän pitää olla pehmeä ja mehukas. Parhaissa burgereissa sämpyläkin on todella rasvaisen tuntuinen. Kuiva korppu ei käy. Näiden lisäksi kaikki muut ovat sitten makuasioita. Periaatteessa hyvä pihvi ja hyvä sämpylä ovat kelvollinen burgeri ihan kaksistaankin.


Suomestakin saa ihan kelvollisia burgereita. Valitettavasti en vain voi sanoa saaneeni sekä pihvin että sämpylän osalta onnistunutta vielä missään kotomaan rajojen sisällä. Joko pihvi on ohut lätty tai sitten sämpylä on kuiva ja rapsakka.

Olen mielestäni oppinut jo valmistamaan burgerin pihvin sillä tavoin, että olen siihen itse tyytyväinen. Pääsen siis jo riittävän lähelle omaa täydellisen burgerin määritelmääni pihvin osalta. Vaan se sämpylä on vielä jäänyt hyvin kauas tästä. Käyttökelpoinen resepti on minulla täällä blogissakin. Vaan ei tuolla ohjeella mitään täydellistä sämpylää synny.

USA:ssa taas kesällä käytyäni yritin keskittyä tällä kertaa tähän sämpyläongelmaan. Havaitsin, että parhaissa hampurilaisissa on sämpylänä joko briossi tai perunasämpylä. Molemmista löytyy onneksi hyviä ohjeita nimenomaan burgerikäyttöön tarkoitettuina.


Aloitin kokeiluni perunasämpylöistä. Ensimmäinen yritys ei kuitenkaan tuottanut toivottua tulosta. On siis syytä harjoitella lisää. Sitten kokeilin briossia. Tämäkään ei heti onnistunut, mutta onneksi heti ymmärsin missä oli vika ja miten tilaneen voi korjata. Toisella kerralla onnistuin paljon paremmin. Ohjeen nappasin Pikku murusia-blogista.

Briossisämpylöiden tekeminen oli varsin aikaavievää. Onneksi aloitin edellisenä päivänä. Kohotusjaksot oli helppo ajoittaa tapahtuvaksi ensin yön aikana ja sitten aamupäivällä, jolloin sitten iltapäivällä sämpylät olivat valmiita sopivasti grillin lämmityksen aikaan. Tein puolikkaan taikinan ja leivoin siitä neljä sämpylää. Tämä oli liioittelua, sämpylöitä olisi pitänyt leipoa kuusi, sillä nuo neljä olivat aivan tolkuttoman kokoisia. Kuten ylimpänä näkyvästä kuvasta näkee, hukkuivat burgerin täytteet totaalisesti sämpylän sisälle. Päivittänen muutenkin kelvollisemmat kuvat seuraavan leivonnan yhteydessä.

500 g vehnäjauhoja
50 g sokeria
15 g tuorehiivaa
5 isoa kananmunaa huoneenlämpöisenä
50 g maitoa
14 g merisuolaa
250 g voita hieman pehmenneenä
kananmuna voiteluun

Mittaa jauhot, sokeri, hiiva, munat ja maito yleiskoneen kulhoon. Sekoita tasaiseksi taikinaksi muutaman minuutin ajan. Anna levätä 10 minuuttia. Lisää suola ja sekoita pienellä nopeudella noin 8 minuuttia. Tarkoitus on saada taikinaan hyvä sitko. Sekoita edelleen pienellä nopeudella ja lisää voi vähän kerrallaan. Lisää nopeutta ja jatka kunnes taikina on tasaisen sileää.

Kääri taikina kelmuun ja anna levätä kylmässä vähintään neljä tuntia. Itse annoin taikinan odotella yön yli. Leivo sämpylöiksi ja kohota huoneenlämmössä noin neljä tuntia. Voitele sämpylät ja paista 175-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia.

Kenties toinen nostatus olisi saanut olla vieläkin pidempi, koska sämpylät vähäsen räjähtivät paistamisen aikana. Tämä oli kuitenkin onneksi vain kosmeettinen haitta. Maun ja rakenteen suhteen sämpylöissä ei ollut mitään valittamista. Rakenne oli todella mehevä ja pehmeä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...