torstai 21. elokuuta 2014

Omatekoinen laku

Erinomaisen omintakeisia makeisia saa tekemällä itse. Vaikka en isommin olekaan makeisten perään, on laku aina ollut minulle hankala vastustaa. Aikoinaan lueskelin mielenkiinnolla Viva Ciabatta-blogista lakun tekemisestä itse. Lopputulos ei kuitenkaan siellä ollut niin hyvän näköinen, että olisin viitsinyt ohjetta kokeilla. Nyt sitten Hesarin Yummy Baker-blogissa oli vähän paremman näköinen ohje. Enää ei ollut vaihtoehtoja, pakko oli kokeilla.


Lämpötilan kanssa pitää tässä olla tarkkana, joten lämpömittari pitää löytymän. Melassi ei ole ihan peruskauppojen tavaraa, mutta Ruohonjuuresta sitä sai. Kondensoitua maitoa on myynnissä tölkeissä. Yleensä ne ovat aina makeutettuja, mutta joissain harvoissa kaupoissa myydään myös makeuttamattomia versioita. Makeutettua siis tähän tarvitaan. Lakritsijauheeksi suosittelen Urtekramin luomulakritsijauhetta. Se on pikkuisen hintavaa, mutta ihan supernamia. Sitä näkyy ainakin isommissa marketeissa olevan ihan hyvin saatavilla.

115 g voita
2 1/2 dl sokeria
4 rkl melassia
2 1/4 dl (vähän vajaa 1 tlk) makeutettua kondensoitua maitoa
1 1/2 tl suolaa
mustaa elintarvikeväriä
3 rkl lakritsijauhetta
2 dl vehnäjauhoja

Lämmitä puukauhalla varovasti sekoittaen kattilassa voi, sokeri, melassi, maito, suola ja väri 120-asteiseksi. Nosta pois liedeltä ja anna jäähtyä vähän aikaa. Lisää sitten lakritsijauhe ja vehnäjauhot. Sekoita hyvin. Laitoin itse nestemäistä elintarvikeväriä 1/2 tl, mikä näkyi tuottavan ihan ok tuloksen. Varmaan kohtalaisen tummalta näyttää ilman väriäkin. Väri kun on aina vähän turha(mainen) raaka-aine.

Kaada leivinpaperilla päällystettyyn vuokaan tasaisesti ja anna jäähtyä noin 30 minuuttia. Leikkaa nauhoiksi ja muotoile kierteille. Anna jähmettyä vielä vähintään 30 minuuttia. Leikkaa sitten pötköt paloiksi.

Lakritsi kovettuu helposti. Kovettumista vähentää säilyttäminen tiiviissä rasiassa. Lakritsi kannattaa syödä viikon sisällä valmistamisesta. Kovettunut lakritsi pehmenee n. 10 sekunnin lämmityksellä mikrossa.

Ei tämä nyt maailman parasta lakua ole, mutta hyvää silti. Aluksi maistuu aika toffeiselle, mikä on mielestäni kyllä ihan väärin. Jälkimaku on sitten oikein lakuinen. Tuo toffee toki tulee tuosta kondensoidusta maidosta. Ehkä sitä kannattaisi laittaa vähemmän.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...