sunnuntai 7. lokakuuta 2012

Vahingossa syntyi hapan vuokaruisleipä

Olipa tarkoitus kerran tehdä ihan vain ruislimppu. Taikinasta tulikin sitten niin vetelä, ettei sitä voinut käsitellä ja siksi se meni lopulta vuokaan ja paistui siinä. Lopputulos oli ruma, mutta hyvän makuinen. Sen pituinen se.


Eli pitkästä aikaa ajattelin tehdä samaa ruisleipää kuin aina ennenkin. Ruishapanjuureni oli viettänyt vuoden verran aikaansa pakastimessa, kun olin käyttänyt vain vehnäpohjaista juurta. Jokin aika sitten herättelin ruisjuuren horroksestaan ja nyt se tuntui jo pulputtelevan sen verran iloisesti, että uskalsin kokeilla sitä käyttääkin. Ohje on syytä ehkä kirjata ylös, sillä tätä leipää voisin hyvinkin syödä uudemmankin kerran.

raski
400 g kädenlämpöistä vettä
180 g ruisjauhoja
50 g ruishapanjuurta

taikina
raski edellisestä vaiheesta
150 g kädenlämpöistä vettä
480 g ruisjauhoja
10 g suolaa

Lähes täysin sama on ohje kuin tuossa perusleivässäkin. Aiemmin taikina ei ole ollut yhtä löysää kuin nyt. Ehkä juuri oli vähän tavallista löysempi tällä kertaa. Taikina toiminee kuitenkin myös vähäsen kiinteämpänäkin, joten ei syytä huoleen.

Ensimmäisenä päivänä tehdään raski. Sekoita ainekset hyvin kulhossa ja anna käydä lämpimässä paikassa liinalla peitetyssä kulhossa 14 tunnin ajan. Ei tee pahaa, vaikka tulee täysi vuorokausikin täyteen, jos se prosessin kannalta on helpompi. Ainakin keskellä viikkoa näin työssä käyvälle ihmiselle näin usein on.

Toisena päivänä on itse taikinan vuoro. Sekoita raskin joukkoon vesi, suola ja suurin osa jauhoista. Sekoita yleiskoneella n. 10 minuutin ajan tai käsin vähäsen pitempään. Lisää loput jauhot vähitellen työstön aikana. Käsin tekemällä varmaan saisi paremman tuntuman jauhojen määrään.

Peitä kulho liinalla ja anna taikinan kohota lämpimässä vähintään kahden tunnin ajan. Kaada sitten taikina leipävuokaan tasaisesti ja anna jälleen kohota vähintään tunnin ajan.

Lämmitä uuni 250 asteiseksi ja laita vuoka uuniin. Pudota lämpö 200 asteeseen ja paista 1 tunti. Laske lämpöä edelleen 150 asteeseen ja paista vielä n. 30 minuuttia. Ota uunista ja anna jäähtyä ennen vuoasta poistamista ja leikkaamista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...