perjantai 19. lokakuuta 2012

Toffeinen banaani-pähkinäkakku

Tässä leivonnaista uusimmasta Glorian Ruoka & viini-lehdestä. Tämän kertainen numero onnistui houkuttelemaan heti hellan äärelle tällä kakulla sekä myös gulassivuoalla. Tämän kakun pyöräytin paremmalle puoliskolle ylläriksi, kun hän saapui keskellä yötä Kreikasta työmatkalta.


200 g huoneenlämpöistä voita
2 dl fariinisokeria
3 huoneenlämpöistä kananmunaa
3 kypsää banaania
4 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 dl pehmeitä toffeekarkkeja (Omar) kuutioituna

kuorrutus
1 dl fariinisokeria
75 g voita
150 g rouhittuja saksanpähkinöitä ja manteleita

Voitele ja jauhota paistovuoka. Voit käyttää pyöreää tai suorakulmaista. Itse hädissäni nappasin lasagnevuoan, kun tuli vähän hoppu. Unohdin siis voidella ja jauhottaa ennen kuin aloitin taikinan tekemisen.

Kuori ja soseuta banaanit. Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää munat joukkoon yksi kerrallaan koko ajan vatkaten. Lisää banaanisose. Sekoita jauhot, leivinjauhe ja karkkikuutiot. Kääntele jauhoseos nopeasti muiden aineiden joukkoon. Kaada vuokaan ja paista 170-asteisessa uunissa n. 50 minuuttia.

Anna kakun jäähtyä 15 minuuttia. Kumoa pois vuoasta ja käännä vuoka nurin päin kakun päälle, jotta kakku ei kuivahda. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Laita voi ja sokeri kattilaan, lämmitä kunnes seos kiehahtaa. Sekoittele noin minuutin ajan tai kunnes voi on kokonaan sulanut ja seos vähän paksuuntunut. Ota pois lämmöltä ja sekoita joukkoon pähkinät. Anna jäähtyä kunnes hieman paksuuntunut. Lusikoi kakun päälle ja anna jähmettyä.

Banaanikakku on ollut meillä muutenkin suosittua siitä asti, kun ensimmäisellä Thaimaan reissulla hotellin aamiaispöydästä sellaista kokeilimme. Ei varmaan ollut mikään perinteinen thai-leivonnainen, mutta erittäin mehevää ja maukkaan banaanista joka tapauksessa. Jotain vastaavaa olen yrittänyt aiemminkin tehdä, mutta en ole yhtä hyvää saanut aikaiseksi. Tämä oli nyt tämmöinen toffeisempi, mutta toffee ja banaanihan ovatkin mainio yhdistelmä. Tätä leivonnaista suosittelen kyllä lämpimästi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...