sunnuntai 17. lokakuuta 2010

Thai-vaikutteinen lohikeitto

Eilen pohdiskelin jälleen, että mitähän sitä laittaisi ruoaksi. Ruokakirjahyllystä käteen osui ensimäisenä Anna ja Fanny Bergenströmin kirja Rakkautta, oliiveja ja timjamia, jonka sain taannoin joksikin lahjaksi. Kyseinen kirja on jäänyt täysin kokeilematta. Avasin kirjan sattumanvaraisesta kohdasta ja löysin kalakeiton, joka valmistettiin kovin thaimaalaisen kuuloisesti. Siitä otin sitten ainekset ylös kävin kaupassa. Kuvassa yllä tulos ja tässä resepti, alkuperäistä hyvin läheltä seuraillen.

Liemi
1,2 l vettä
vajaa 1 tl suolaa
1 rkl galangaltahnaa
4 kaffirlimetinlehteä
3 viipaloitua salottisipulia
3 sitruunaruohon vartta suikaleina
2 punaista chilipaprikaa ilman siemeniä

Keitto
1 kg lohifilettä
1 porkkana tikkuina
1 pieni purjo suikaleina
1 1/2 rkl kalakastiketta
1 limetin mehu
1 nippu korianteria

Tee ensin liemi. Voit tehdä sen myös etukäteen. Laita kalan nahka ja muut osat, joita et halua syödä, kattilaan. Kaada päälle kylmä vesi. Lisää suola ja galangaltahna sekä kaffirlimetinlehdet suikaloituina, ohueksi viipaloidut salottisipulit ja sitruunaruoho. Kirja vinkkaa, että sitruunaruohosta saa aromit paremmin irti, jos sen paksua päätä naputtelee vähän ennen viipalointia. Lisää myös chili hienoksi suikaloituna. Keitä liemen aineksia kannen alla 15 minuuttia.

Kun liemi on kiehunut tarpeeksi, siivilöi se toiseen kattilaan niin, että kaikki kiinteät osat jäävät pois. Pelasta muutama chilisuikale tarjoilua varten. Tässä vaiheessa voit halutessasi lopettaa, laittaa liemen jemmaan ja jatkaa myöhemmin.

Kiehauta kattilassa liemi ja lisää joukkoon porkkanatikut ja ohuet, vinottain leikatut purjoviipaleet. Keitä kaksi minuuttia. Lisää kalakastike ja puristettu limetin mehu. Lisää vielä kala isoina kuutioina, nosta kattila liedeltä ja peitä se kannella. Odota kuutisen minuuttia. Lisää lopuksi hienonnettu korianteri ja liemestä jemmaamasi chilisuikaleet. Tarjoile heti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...