sunnuntai 17. lokakuuta 2010

Tarte tatin mallia lättänä


Olen yleensä tehtyt jokasyksyisen keikauskakku tarte tatinin Viinilehdessä joskus vuosia sitten olleen reseptin mukaan. Nyt vain oli käynyt niin hassusti, että tilanpuutteen vuoksi kyseinen lehti oli muuttanut asumaan kellariin. Kellarikomeron kaoottisen tilanteen vuoksi en jaksanut lähteä sinne reseptiä metsästämään, vaan syöksähdin internetin syövereihin. Koska oli jo vähän kiire kauppaan, nappasin ensimmäisen suurin piirtein hyvältä kuulostavan ohjeen ja kirjasin ylös raaka-aineet sen mukaisesti.

Leivontahetken sitten koittaessa löytämäni resepti osoittautui vähän turhankin paljon erilaiseksi kuin aiempi tuttu reseptini. Tässä ohjeessa piirakka tehtiin kokonaan uunissa, mikä tarkoittaa siis sitä, että sokerin karamellisointi jää puuttumaan. Eihän se nyt käy! Siispä soveltamaan. Lopputuloksena syntyi pohjaltaan hyvin ohut tarte tatin. Tämä ei kuitenkaan ollut ihan niin huono juttu kuin kuvittelin, koska nyt omenat ja karamellisoitunut sokeri pääsivät paremmin esille. Seuraavassa ohje.

Pohja
100 g voita
2 dl vehnäjauhoja
3 rkl sokeria
ripaus suolaa
2 rkl kylmää vettä

täyte
4 kotimaista omenaa lohkottuna
50 g voita
1 dl sokeria

Tee ensin pohjataikina. Sekoita pehmeään rasvaan jauhot, sokeri ja suola. Lisää vesi ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Painele litteäksi levyksi. Tässä kohdin kannattaa huomioida, että täyte valmistetaan uunin kestävässä paistinpannussa. Varmista, että pohja on pikkuisen isompi kuin paistinpannusi. Näin taikinan kumoamisen kuuman pannun päälle ei tarvitse onnistua millimetrin tarkasti. Kääri taikina kelmuun ja laita se jähmettymään jääkaappiin. Laita tässä vaiheessa uuni lämpenemään 200 asteeseen.


Seuraavaksi valmistetaan täyte. Lämmitä uunin kestävä paistinpannu (esim. kokonaan valurautainen) ja sulata voi pannulla. Kaada sokeri joukkoon ja anna sen sulaa.


Lado seuraavaksi omenalohkot pannulle. Sokerin karamellisoituminen vaatii vähintään 160 astetta lämpöä. Jos et karamellisoi sokeria tässä vaiheessa, ei se karamellisoidu myöhemminkään, älä siis hätäile.


Itse pidän tarte tatinista, jossa maistuu hieman poltettu sokeri. Siksi jatkan odottelua, kunnes nenäni huomaa palaneen sokerin tuoksun.

Seuraavaksi on pohjan vuoro. Ota pannu pois kuumalta levyltä. Kumoa jääkaapissa jähmettynyt pohja paistinpannulle ja leikkaa mahdollisesti pannun yli menevät reunat pois. Töki taikinaan reikiä haarukalla, jotta höyry pääsee poistumaan paistamisen aikana, eikä pohja halkea. Laita pannu uuniin ja paista vajaat puoli tuntia, kunnes pohja alkaa saada vähän tummempaa väriä.

Kun piirakka on paistunut, ota se uunista. Seuraavaksi on vuorossa vaativin työvaihe. Ota pannua suurempi lautanen ja laita se pannun päälle. Kippaa nopeasti piirakka ympäri. Nopeus on valttia, sillä näin vältyt saamasta kuumaa rasvaa syliisi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...