lauantai 22. helmikuuta 2014

Hävyttömän hyvä tiramisu

Oi ja voi: tiramisun ohje on kadonnut. Parempi puolisko teki kyseistä ohjetta käyttäen aivan tolkuttoman hyvää tiramisua. Ohjetta ei ole käytetty vuosiin ja siinä välissä se on jonnekin hävinnyt.


Onneksi tästä aiheesta on tulkintoja lähes loputtomasti. Sikke Sumarin kirjasta Rakastan ruokaa löytyi tämmöinen ja tulos oli oikein hyvä, ellei jopa vieläkin parempi. Ei siis enää harmita, vaikka se aiempi ohje on kadonnut. Tämänkin teki parempi puolisko, tiramisuasiantuntija kun on.

3 kananmunaa
4 rkl sokeria
250 g mascarponea
2 1/2 dl espressokahvia
reilu loraus konjakkia
200 g Savoyardi-keksejä
kaakaojauhetta

Erottele munien valkuaiset ja keltuaiset erilleen. Vatkaa keltuaiset ja sokeri kovaksi vaahdoksi. Sekoita joukkoon mascarpone varovasti. Vatkaa valkuaiset myöskin kovaksi vaahdoksi ja yhdistä toisen vaahdon kanssa edelleen hyvin varovasti sekoitellen.

Sitten lotrataan. Alkuperäisessä ohjeessa käytettiin marsalaviiniä, mutta kun sitä ei koskaan ole, käytettiin meillä konjakkia. Alkuperäinenkin ohje kertoi konjakin (tai jopa Jallun) käyvän tarpeen tullen. Aiemman kokemuksen mukaan konjakki sopii tiramisuun.

Sekoita alkomahooli ja kahvi. Kostuta keksit yksitellen nopeasti nesteessä. Lado keksit vuoan pohjalle. Levitä päälle puolet mascarponevaahdosta. Lisää toinen kerros keksejä ja levitä loppu vaahto päällimmäiseksi. Anna vetäytyä jääkaapissa vähintään 6 tuntia. Sirottele pinnalle reilusti kaakaojauhetta ennen tarjoilua.

Tämä herkku ei synny hetkessä, mutta toisaalta aktiiviseen tekemiseen ei varsinaisesti mene paljoa aikaa. Suurin osa aikaa kuluu odotellessa, kun tuotos tekeytyy jääkaapissa. Odottelu kannattaa, sillä tämä on hävyttömän hyvää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...