maanantai 2. syyskuuta 2013

New York cheesecake

Kunnon tuhti juustokakku on lähes parasta mitä on. Semmoinen keveä liivatteella hyydytetty juustokakkukin menee, mutta enempi tykkään tuhdista uunissa paistetusta. Semmoisesta kuin tämä newyorkilainen.


Tästäkin klassikosta on paljon erilaisia ohjevariaatioita olemassa. Yritin kuitenkin nyt lähteä aidon lähteille ja kokeilla legendaarisen Carnegie Delin ohjetta. En tiedä, tarjoavatko oikeasti aitoa ohjettaan nettisivuillaan, mutta joka tapauksessa paikan päällä maistettuna heidän kakkunsa oli ehdottomasti paras maistamani juustokakku. Vaniljauutteen menin korvaamaan vaniljasokerilla, kun en ole uutteiden ystävä. Amerikkalainen leipuri niitä toki käyttää ja varmasti itse tehtynä ovat ihan kelvollisia nekin.

No niin, sitten siihen ohjeeseen. Oikeassa New York -juustokakussa pohja ei ole keksimurusta tehty, vaan siinä käytetään itse tehtyä taikinaa. Taikinaa pitää levittää myös vuoan reunoille, ei vain pohjalle. Nämä ovat perusasetukset, joilla mennään. Ohjeessa olen kohtalaisen vapaasti muunnellut paunoja ja kuppeja meikäläisiksi yksiköiksi. Parin testikakun tehneenä sanoisin suhteiden olevan ihan kivasti kohdallaan.

Minulla oli käytössä 10 cm korkea kakkurengas, jonka halkaisijan olin säätänyt 18 cm kokoiseksi. Siis käytännössä oli tarkoitus tehdä ympärysmitaltaan pieni mutta korkea kakku. Olettaisin kuitenkin, että tällä ohjeella kakku onnistuu myös matalammalla irtopohjavuoalla, mikäli sen halkaisija on noin 24 cm luokkaa.

pohja
1/2 dl sokeria
2 1/2 dl vehnäjauhoja
1 tl raastettua sitruunankuorta
1 tl vaniljasokeria
1 keltuainen
120 g suolatonta voita

täyte
700 g maustamatonta Philadelphia-tuorejuustoa
1 3/4 dl sokeria
1 3/4 rkl vehnäjauhoja
1 3/4 tl sitruunamehua
1 1/4 tl vaniljasokeria
4 munaa
1 keltuainen
2 1/4 rkl kuohukermaa

Valmista ensin pohjataikina. Kuutioi voi pieniksi kuutioiksi. Kaada kaikki aineet kulhoon ja sekoita käsin, kunnes taikinasta tulee nätti pallo. Laita lepäämään jääkaappiin vähintään tunniksi.

Seuraavaksi paistetaan pohja. Vuotele irtopohjavuoka ja laita noin puolet (tai isompi osa, jos vuokasi on isompi kuin 18 cm halkaisijaltaan) pohjataikinasta vuoan pohjalle ja painele ohueksi. Paista 170-asteisessa uunissa, kunnes pinta saa vähän väriä. Minulla tämä kesti noin 10 minuuttia. Jäähdytä pohja ja vuoka ennen kuin jatkat.

Valmista seuraavaksi täyte. Laita tuorejuusto kulhoon ja vatkaa voimakkaasti lusikalla, kunnes juusto notkistuu. Sekoita sokeri joukkoon vähin erin. Lopuksi lisää loput aineet ja sekoita tasaiseksi. Voisi kuvitella, että täytteen valmistaminen kävisi todella helposti yleiskoneella. Itse en kokeillut.

Levitä loppu pohjataikina hyvin ohuelti irtopohjavuoan reunoille niin korkealle kuin taikinaa riittää. Kaada täyte pohjan päälle. Laita 250-asteiseen uuniin, kunnes pinta on saanut vähän väriä. Ota kakku uunista ja anna levätä noin puoli tuntia. Paista loppuun (n. 30 minuuttia) 170-asteisessa uunissa. Liikaa paistettu kakku halkeilee pinnastaan ja liian vähän paistettu jää sisältä liian pehmeäksi. Harjoittelu tekee tässä lajissa mestarin.

Anna kakun jäähtyä vähintään kaksi tuntia ennen vuoan irroittamista. Kakku säilytetään jääkaapissa, mutta parhaimmillaan se on huoneenlämpöisenä.

Minä jouduin kaasu-uunini kanssa noudattamaan poikkeavaa paistamisstrategiaa kahden viimeisen paistovaiheen osalta. Käytännössä paistoin kakkua aluksi 200-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia ja toisessa vaiheessa 170-asteisessa uunissa noin 40 minuuttia. Ensimmäisellä kerralla yritin tuota alkuperäisen ohjeen mukaista tapaa, mutta sillä tavoin pohja kärähti vähän liian tummaksi.

Kakku muuten kohoaa varsin paljon (melkein tuplakorkeaksi) uunissa, mutta lässähtää jäähtyessään varsinkin keskeltä. Siitä tulee tälle kakulle tyypillinen muoto, jossa reunoilla on paksumpi rengas. Vaikka tämä ohje on kohtalaisen työläs, niin lopputulos on kaiken vaivan arvoinen. Koemaistajaksi joutunutta työkaveria lainatakseni: tämä on ihan täydellistä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...