sunnuntai 8. syyskuuta 2013

Maalaisranskalaiset

Ranskalaiset toimivat lisäkkeinä aika monelle liharuoalle. Ranskalaisiakin on monenlaisia. Parhaita saa tässäkin tapauksessa tekemällä itse. Ohje on Glorian ruoka & viini-lehdestä. Kolmen kypsennyksen taktiikka on ehkä vähän työlään kuuloinen ja valtava rasvankäryhän tästä seuraa, mutta lopputulos on vaivan arvoinen.


800 g kiinteämaltoisia perunoita
n. 1 1/2 l uppopaistoon sopivaa öljyä (esim. maapähkinäöljy)
suolaa

Pese perunat hyvin ja leikkaa n. 2 cm paksuisiksi tikuiksi. Keitä suolalla maustetussa vedessä kypsiksi eli n. 10 minuuttia. Valuta hyvin. Kuumenna öljy laakeassa kattilassa tai kasarissa 140-asteiseksi ja kypsennä perunoita kahdessa erässä noin 5 minuuttia. Älä anna perunoiden vielä ruskistua. Valuta ja anna jäähtyä.

Kuumenna öljy uudestaan, nyt 180-asteiseksi. Paista ranskalaiset öljyssä, kunnes ne saavat väriä pintaansa. Lopputuloksena pitäisi olla päältä rapeita, mutta sisältä pehmeitä ranskalaisia. Mausta suolalla.

Ranskalaiset onnistuivat loistavasti. Alkuperäisessä ohjeessa öljyksi suositeltiin syväpaistoöljyä tai rypsi- tai auringonkukkaöljyä. Maapähkinäöljy kestää kovaa lämpöä ja Anthony Bourdainin mestaroimassa Les Halles-ravintolassa ranskalaiset paistetaan aina maapähkinäöljyssä. Siksi itse käytin tätä öljyä.

Tarjosin ranskalaiseni n. 400 g entrecôte-klimpin kaverina. Tämä oli ihan tämmöinen amerikkalainen annos: jättikimpale lihaa ja keko ranskalaisia. En kaivannut muita lisukkeita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...