taikina
150 g voita
1 dl sokeria
1 kananmuna
3 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
täyte
75 g voita
1 1/4 dl sokeria
2 rkl kanelia
n. 1 kg kuorittuja omenoita
Tee ensin taikina. Vaahdota voi ja sokeri. Lisää kananmuna sekä keskenään sekoitetut kuivat aineet. Anna taikinan levätä tunnin ajan jääkaapissa.
Kuori ja pilko omenat, sekä poista siemenkodat. Sulata voi ja sokeri uuninkestävällä paistinpannulla. Anna sokerin hieman ruskistua. Lado omenat pannulle ja paista hetken aikaa. Varo polttamasta omenoita. Varo myös polttamasta näppejäsi omenoita latoessasi. Sula rasva ja sokeri ovat kuumaa kamaa! Ripottele kaneli omenoiden päälle. Kauli taikina pannun malliseksi ja levitä omenoiden päälle. Töki haarukalla reikiä taikinaan ja laita piirakka 200-asteiseen uuniin n. 15 minuutiksi. Kun piirakka on paistunut, anna sen levätä muutama minuutti ja kippaa sitten tarjoiluastiaan.
Alkuperäisessä ohjeessa kehotettiin kippaamaan piirakka heti uunista ottamisen jälkeen, mutta kokemuksesta suosittelen pientä odottelua. Näin vältyt saamasta kiehuvan kuumia mehuja syliisi. Jos piirakka ei heti irtoa pannusta, anna pannun odotella hetken nurin päin tarjoiluastian päällä. Yleensä piirakka irtoaa ihan nätisti itsekseen. Tarvittaessa voit auttaa vähän lastalla alkuun.
Edelleenkin tällä ohjeella se paras piirakka syntyy. Pohjan suhteen on olemassa kaksi koulukuntaa. Toisen mukaan pohja kuuluu tehdä voitaikinasta. Olen kokeillut sitäkin, mutta pidän enemmän tästä versiosta.
Tämä on aivan ihana
VastaaPoista