torstai 29. syyskuuta 2011

New York, osa 5: Joitain nähtävyyksiä ja vinkkejä

Tämä on nyt jo viides (ja viimeinen) osa matkaraporttiani, muut osat: 1, 2, 3 ja 4.

New York on kohtalaisen tunnettu korkeista taloistaan. Manhattanilla maa on kallista ja siksi isoja sisätiloja havittelevan on pakko rakentaa ylöspäin. Korkealta näkee hyvin, joten turistihan tietenkin kipuaa tornitaloon maisemia vilkuilemaan.

Yleensä mieleen tulee ensimmäisenä Empire State Building, joka lienee se tunnetuin rakennus New Yorkissa. Valitettavasti se on myös hyvin suosittu ja siksi korkeuksiin halajava saa varautua jonottamaan. Itse kipusimme torniin noin klo 18 tienoilla, jolloin jonoa ei ollut käytännössä ennen kuin hissin vaihdon yhteydessä 80. kerroksessa. Pahimmillaan kuulemma jonotus alhaallakin kestää reilun tunnin verran.

Vietimme tornissa aikaa kolmisen tuntia, jotta näimme auringonlaskun ja kaupungin valojen syttymisen. Valitettavasti tämä odotus ei ollut erityisen miellyttävää, koska ylhäällä ei ollut istumapaikkoja ja turvamiehet pitivät tiukasti huolen, ettei kukaan istuskele lattioilla. Tällä kai pyritään pitämään väkimäärä ylhäällä edes joissain järkevissä rajoissa.

Onneksi on miellyttävämpiäkin paikkoja kaupungin tarkkailuun yläilmoista käsin. Kävimme tutustumassa myös Rockefeller Centerissä sijaitsevaan Top of the Rockiin. Se on vähän matalammalla kuin ESB:n näköalatasanne, mutta tarjoaa esteettömämmät näkymät. Lisäksi sieltä näkee itsensä Empire State Buildingin erinomaisesti. Näkymät Central Parkiin ovat myös mitä mainioimmat. Ainoana miinuksena se pilvenpiirtäjistä kaunein eli Chrysler Building ei näy kokonaan, koska toinen tötterö on edessä.

Vaikka moni muukin seikka puhuu Top of the Rockin puolesta Empire State Buildingia vastaan, on paras argumentti jonojen lyhyys. Saavuimme paikalle puolen päivän jälkeen, emmekä joutuneet jonottamaan käytännössä laisinkaan. Meininki yläilmoissa on Top of the Rockissa myös huomattavasti lupsakampaa kuin ESB:ssä. Varsinkin jos aikaa ei New Yorkin vierailulla ole tuhlattavaksi asti, suosittelen ehdottomasti Top of the Rockia.

Ylävinkkelin näkökulmista on mahdollista nauttia myös ihan pelkästään metrolipun hinnalla Roosvelt Island Tram-köysiradan kyydissä. Tätä vaihtoehtoa emme tosin kokeilleet. Ainakin paperilla se kuulostaa kokeilemisen arvoiselta. Matkanteko on kohtalaisen hidasta, joten maisemia pitäisi ehtiä katsella hyvin. Rata kulkee Manhattanilta Roosvelt Islandille, joka sijaitsee East Riverin keskellä Manhattanin ja Long Islandin välillä. Näkymien Manhattanille päin pitäisi siis olla hienot.

Grand Centralin pääaula
New Yorkissa on useita kauniita julkisia rakennuksia, kuten asema Grand Central sekä pääkirjasto New York Public Library. Molemmat näistä sijaitsevat varsin lähekkäin Midtownissa. Näistä molempiin on tarjolla myös ilmaisia tai lähes ilmaisia (joissain tapauksissa suositellaan pientä lahjoitusta) kiertokävelyjä, joita vetää hyvin asiansa osaava opas.

New York Public Library
Grand Centraliin pääsimme tutustumaan ihan tarpeeksi muutenkin, koska hotellimme sijaitsi sen kyljessä kiinni. Kirjastossa sen sijaan kävimme osallistumassa opastetulle kierrokselle ja se kyllä kannatti. Jos ei muuten, niin vahvalla ranskalaisella aksentillaan kierrosta vetäneen rouvan mainioiden tarinoiden takia. Tämmöinen kierros kestää noin tunnin verran ja tarjoaa hyvän kuvan rakennuksen historiasta ja arkkitehtuurista sekä sen kokoelmista, joita on hankittu ja saatu sieltä sun täältä.

Public Libraryn takana sijaitsevassa Bryant Parkissa on muuten jokaisena kesän maanantai-ilta tarjolla jokin ulkoilmaelokuva. Näytettävät elokuvat näkyivät olevan klassikkotavaraa. Marilyn Monroeta esim. oli tarjolla. Valitettavasti unohdimme koko homman ja elokuva jäi näkemättä.

Kauniin kesänpäivän sattuessa kohdalle suosittelen matkaamista meren rannalle Coney Islandille Brooklynin eteläkärkeen. Metromatka Midtownista perille asti kestää Q-junalla noin tunnin verran. Aluksi matka sujuu nopsasti, mutta Brooklynin puolella alkaa köröttely ja asemia tuntuu olevan joka nurkalla. Istuskelu kuitenkin kannattaa, Coney Island on kuin toisesta maailmasta Manhattanin vilinän ja korkeiden talojen jälkeen.

Coney Islandilla sijaitsee myös vuosittaisen hotdogin syöntikilpailun järjestävä Nathan's Famous-ravintola. Ravintola on nähtävästi ketjuuntunut, sillä näitä näkyi olevan siellä täällä. Emme käyneet sisällä, joten en osaa sanoa tuosta mitään. Ainakin nuo haarakonttorit näyttivät tyypillisiltä pikaruokaloilta.

Vapaudenpatsas on monille tärkeä New Yorkin maamerkki. Itse en siitä ole koskaan oikein jaksanut innostua, mutta käväisin sitä silti katsomassa lähempää. En kuitenkaan mennyt Liberty Islandille asti, koska eihän siitä juurelta mitään näe. Ylös ei päässyt kiipeämään, sen kertoivat jo Manhattanin päässä rannalla. Sen sijaan käväisimme kääntymässä Staten Islandilla. Lautta lähtee Manhattanin eteläkärjestä, on ilmainen, liikennöi 24h ja kulkee ihan Vapaudenpatsaan läheltä. Kyyti suuntaansa kestää vajaan puoli tuntia. Perillä voi siirtyä viereiseen paluulauttaan, mikäli ei halua tutustua Staten Islandiin lähemmin. Harva haluaa, kyseessä on ilmeisesti kohtalaisen tylsä nukkumalähiö.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...