perjantai 23. syyskuuta 2011

Kesäkurpitsamoussaka

Tämä ohje on melkein suoraan Valion arkistosta. Painettuna se näkyi mainoksessa tuoreessa Glorian ruoka & viini-lehdessä.

En ole koskaan ollut erityisen innostunut vähähiilihydraattisen ruokavalion kokeilemisesta. Oikeastaan koko sana ruokavalio kaikkine synonyymeineen kuulostaa hirveältä. Sana kun pitää sisällään ajatuksen syömisen rajoittamisesta. Yleensä minulla on ollut tapana syödä sitä mikä kulloinkin hyvältä tuntuu. Pari vuotta sitten 18 kiloa painoa pudottaessanikin kilon viikkotahdilla en syönyt mitenkään erikoisesti, söin vain huomattavan vähän. Liikunnallakin oli oma osansa, joskin pelkän liikunnan voimalla painon pudottaminen olisi niin hidasta, ettei mainittavia tuloksia ehdi saada aikaiseksi yhden ihmisiän aikana.

Hyvänä puolena vähähiilihydraattisessa ruokavaliossa on se, että lihaa saa syödä paljon. Liha on hyvää. Eettiseen puoleen asiasta en ota kanta. Ekologisesti tämä on vähän huolestuttavaa. Rasvaakin saa syödä, joskin sitä en osaa vielä käyttää selvästikään tarpeeksi. Luulin, että osaan, mutta ilmeisesti en.

Näiden kanssa ei ole ongelmia, voin hyvin syödä munia ja pekonia joka aamu. Ongelma onkin sitten siellä kieltopuolella. Makeat jälkiruoat ja kahvileivät pystyn jättämään pois, no hätä. Samoin perunan. Lisäkeriisi, selviän ilman sitäkin. Mutta sitten alkavatkin vaikeudet. Tuorepasta ja risotto ovat ihan liian hyvää, samoin leipä. Ajatus loppuelämästä ilman näitä vetää mielen apeaksi.

Noh, nyt sitten kuitenkin kävi niin, että meillä kotona tätäkin humpuukia päätettiin kokeilla. Kyseessä ei kuitenkaan ole oma sisko eikä kansantanhut, joten eiköhän tämä tästä. Reseptiikka on täysin hukassa ja tuo mainittu rasvan lisääminen vaatii vielä harjoittelua.

Tämä moussaka herätti jo pientä toiveikkuutta koehenkilöissä. Kesäkurpitsasta tuli ihan lasagnen pastalevyt mieleen. Pitänee kokeilla myös kesäkurpitsasuikaleiden käyttämistä tagliatellen tapaan. Samaan ajatukseen näkyivät päätyneen myös Pastanjauhajat.

Alkuperäistä ohjetta muuntelin vähän rasvaisemmaksi ja vähemmän Valioiseksi. Myös tomaattimurskan korvasin paseeratulla tomaatilla (Mutti). Tomaattimurska nyt vain ei oikein ole hääppöistä.

jauhelihakastike
400 g paistijauhelihaa
2 sipulia
1 rkl voita
1 tlk paseerattua tomaattia
1-2 valkosipulin kynttä
1 tl suolaa
1/2 rkl timjamia
1/2 rkl oreganoa

munamaito
1 dl maitoa
2 1/2 dl kuohukermaa
3 munaa
1/2 tl suolaa

väliin
n. 800 g kesäkurpitsaa

pinnalle
150 g buffalomozzarellaa ohuina viipaleina

Viipaloi kesäkurpitsat juustohöylällä. Laita viipaleet talouspaperin päälle ja ripottele suolaa päälle. Anna "itkeä" kymmenen minuuttia, pyyhi pinnalle noussut vesi pois, käännä ja toista sama proseduuri.

Ruskista jauheliha ja kuutioidut sipulit voissa. Lisää paseerattu tomaatti, kuutioidut valkosipulin kynnet sekä mausteet. Kiehuttele muutama minuutti. Yhdistä munamaidon aineet.

Kasaa moussaka uunivuokaan kerroksittain. Laita ensin jauhelihakastiketta ja päälle kesäkurpitsaa. Voit huoletta kasata kesäkurpitsaa ristiin rastiin, koska höylätyt siivut ovat todella ohuita. Lado kerroksia kunnes puolet kastikkeesta on käytetty. Kaada sitten puolet munamaidosta vuokaan. Jatka loput kerrokset ja kaada loppu munamaito päälle. Peitä mozzarellasiivuilla. Paista 200 asteessa tunnin ajan.

En jaksanut itkettää kesäkurpitsoja molemmin puolin, kun alkuperäisessä ohjeessa ei koko itketystä mainittu laisinkaan. Lopputuloksesta tuli jonkin verran löysä, joten molemminpuolinen itketys voisi tässä auttaa. Maku oli kyllä hyvä. Tätä tulemme kokeilemaan toisenkin kerran.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...