perjantai 19. kesäkuuta 2015

Grillatut possun ribsit kompromissimenetelmällä

Possua ei meillä ole paljon valmistettu, kun parempi puolisko ei siitä eriyisemmin pidä. Tämä on kuitenkin yksi hyvin maistuvainen possuruoka, joka on kelvannut. Tällä kertaa ribsit valmistuivat Glorian Ruoka & Viini -lehden numeron 4/2015 ohjeella, josta vastasi superkokki Jouni Toivanen.


Ribsien valmistuksen suhteen ihmiset tuntuvat jakautuneen kahteen koulukuntaan. Toisen mielestä keittäminen on tyhmää, kun kaikki maku liukenee veteen. Toisen koulukunnan mielestä taas keittäminen on helpoin tapa saada aikaan ihanteellinen kypsyys. Itse kallistun ehkä jälkimmäiseen suuntaan. Se makuhan syntyy vasta paistettaessa maillard-reaktion myötä, joten keittämisellä ei ole merkitystä.

No, tällä ohjeella tehdessä kiistelylle ei jää sijaa. Keitinliemestä valmistetaan glaseerauskastike, joka sivellään grillatessa lihan pintaan. Kaikki kenties veteen liuenneet aromit jäävät siis talteen ja tulevat mukaan lopputuotteeseen. Hyvä  Jouni, oikein diplomaattisesti todettu. Ja siis todellakin toimii.

1 kg ribsejä

mausteseos
2 valkosipulin kynttä
1 rkl suolaa
1 rkl ruokosokeria
1 tl chilijauhetta
1 tl paprikajauhetta
1/4 tl mustapippuria myllystä

haudutukseen
1 pieni pullo kolajuomaa
1/2 l omenamehua

viimeistelyyn
1 limetin mehu
1 punainen chili
2 rkl tuoretta korianteria

Tee ensin mausteseos. Kuori ja hienonna valkosipulin kynnet. Lisää mausteet ja sekoita. Hiero mausteseos lihan pintaan. Laita liha maustumaan jääkaappiin vähintään 12 tunniksi, mielellään jopa vuorokaudeksi.

Siirrä maustuneet ribsit kattilaan. Leikkaa rivit sopivan kokoisiksi kattilan koon mukaan. Mahdollisimman isot palat helpottavat grillausta myöhemmin. Kaada kola ja mehu sekaan. Hauduta miedolla lämmöllä 2 tuntia kannen alla. Pienennä vinkkinä painekattilan omistajille: siinä valmista tulee puolessa tunnissa. Nosta liha pois kattilasta.

Keitä keittoliemestä glaseerauskastike. Keitä lientä kokoon, kunnes sitä on enää noin 1 dl jäljellä ja se on paksua.

Kuumenna grilli keskilämmölle. Sivele glaseerauskastiketta ribseille ja grillaa noin 5 minuuttia per puoli. Kääntele välillä. Sivele lopuksi vielä glaseerauskastiketta pintaan. Purista limetin mehu ribsien päälle ja ripotte pinnalle hienonnettua korianteria ja chiliä.

Eihän tämä nyt salamannopea ohje ole, mutta hiljaa hyvä tulee. Lopputulos on erinomainen. Liha on mehukasta ja irtoaa luista kuin itsekseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...