maanantai 1. joulukuuta 2014

Jymy-yllätys jäätelörintamalla

Glorian ruoka & viini-lehdestä satuin lukemaan, että Auralainen Suomisen Maito on ryhtynyt valmistamaan luomujäätelöä Jymy-tuotemerkillä. Tuotteet ovat saapuneet kauppoihin jo pääkaupunkiseudullekin. Makuja on useampia, maito tulee läheiseltä luomutilalta ja muutenkin raaka-aineet näyttävät luomuisilta.


Kokeeksi nappasin erikoisempien elintarvikkeiden luottokaupasta Mustapekasta purkin maitokahvi-Jymyä. Jäätelössä käytetty kahvi on Brasiliasta Fazenda Senhora de Fátiman luomutilalta. Pavut ovat Tampereen Mokkamestareiden paahtamia ja kahvi on jauhettu täsmänä jäätelön valmistuksen hetkellä. Muutoinkin Jymyn väki on selvästi perillä raaka-aineiden taustoista. Hienoa.

Mutta miltäs se jäätelö sitten maistui? Hyväähän se oli, kiitoksia vain. Henkilökohtaisesti pidin kyllä enemmän Kolmen kaverin kahvijäätelöstä (vaikka se olikin Juhlamokkaa). Ehkä se oli sitten se maito siinä kahvissa, joka kevensi maun kahvisuutta turhankin paljon. En silti pidä mitenkään mahdottomana Jymynkään kahvijäätelön hankkimista uudemman kerran. Myös muut  maut päätynevät testaukseen.

Pienenä miinuksena ainakin kahvijäätelön raaka-aineluettelosta löytyi omituisuutena johanneksenleipäpuujauhe. Sanokaa mitä sanotte, mutta tämä lisäaine E410 ei ole perinteinen jäätelön raaka-aine ja siten sen käyttäminen on vähän fuskausta. En vielä ehtinyt mulkoilemaan muiden pakkausten tuoteselosteita, joten en osaa sanoa oliko tämä raaka-aine mukana vain kyseisessä maussa vai onko Jymyn prosessi vaatinut lisäaineita kaikissa tuotteissa.

Tästä pienestä moitteen sanasta huolimatta Jymykin päihittää tavalliset pakastealtaan magnumit ja muut kurat mennen tullen. Jos jäätelössä ei ole käytetty kananmunaa, ei sitä kyllä ole syytä jäätelöksi kutsua. Joku direktiivi pitäisi tähänkin saada, että olisi jotain tolkkua maailmassa.

3 kommenttia:

 1. Et taida tietääkään, että Johanneksenleipäpuun hedelmät ja hunaja pitivät Raamatun mukaan Johannes Kastajan hengissä erämaassa 40 päivän ajan eli kovin kumoisesta lisäaineesta ei ole kysymys, E-koodit hämäävät. Jymyssä jauhetta on alle promille ja sen tehtävä on sitoa vettä. Ja koska luomutuotteesta on kysymys, senkin täytyy olla luomua. Yhtä luonnollista kuin sitruunanmehu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No juu, näinhän Wikipediassa sanotaan. Eihän tuo toki ole lisäaine pahimmasta päästä. Valitettavasti johanneksenleipäpuujauhetta käytetään usein esimerkiksi vähennetyn rasvan aiheuttaman rakenneongelman korjaamiseen. Jäätelön tapauksessa mieleen tulee kermassa säästäminen. Muutoinkin sitä käytetään halpana korvikkeena aidolle asialle. Tästä syystä epäilykseni heräävät heti. Toivottavasti tosiaan Jymyn väki ei ole ollut vilppi mielessään lisäainelaarilla kaivelemassa.

   Poista
 2. Lisää: http://cocovishop.com/tuotteet/carob.

  VastaaPoista

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...