perjantai 27. tammikuuta 2012

Burgundinpata vähemmällä säädöllä

Aiemmin olen täällä hehkutellut Ranskalaisen keittiön salaisuudet-kirjan burgundinpataohjetta. Sillä tuleekin erinomaisen maukasta pataa, mutta hieman työläästi. Tässä yksinkertaisempi versio aiheesta. Olen käyttänyt tätä ohjetta lukuisia kertoja vuosien varrella, mutta ohje pääsi välissä katoamaan. Joulun alla lippulappu löytyi kirjahyllystä. Edelleen tuntuu toimivan. Kirjaan tämän nyt tänne talteen, ettei tarvitse lippulappua enää säilytellä.

Alkuperäinen ohje on jostain netistä napattu vuonna miekka ja kirves (tai ehkä gopher ja mosaic). Lähdettä en muista, enkä ohjetta enää googlaamalla löytänyt, joten tuntemattomaksi se nyt jää. Herkkusienten voissa paistamisen nappasin tähänkin mukaan tuosta Ranskalaisen keittiön salaisuudet-kirjan ohjeesta.

700 g naudan paistia (mieluusti vähän huonompaa osaa, esim. paahtopaisti)
100 g herkkusieniä
2 porkkanaa
100 g pekonia
3 sipulia
2 valkosipulin kynttä murskattuna
3 dl lihalientä
2 dl punaviiniä (esim. chianti tai nuori bourgognelainen)
1 rkl vehnäjauhoja
1 rkl tomaattipyrettä
voita paistamiseen
mustapippuria myllystä

Laita uuni lämpenemään 150 asteeseen. Paloittele liha ja mausta se mustapippurilla. Leikkaa pekoni suikaleiksi. Sulata voi padassa ja paista pekonisuikaleet siinä. Ota pekoni pois padasta. Lohko sipulit ja paista ne kevyesti padassa. Laita sipulit kulhoon odottamaan. Niitä tarvitaan vasta paljon myöhemmin uudelleen.

Ruskista liha useammassa erässä padassa käyttäen pannulla jo olevaa rasvaa. Kun kaikki lihapalat on ruskistettu, laita ne takaisin pataan ja lisää pekoni sekä vehnäjauho. Sekoita hyvin ja mausta tomaattipyreellä. Lisää lihaliemi ja punaviini ja kiehauta. Lisää vielä valkosipuli ja laita uuniin paistumaan 3 tunniksi.

Padan kypsyessä uunissa paista herkkusienet voissa. Lohko isoimmat sienet, pienimmät saavat jäädä kokonaisiksi. Sulata voi pannulla ja lisää sienet. Paista sieniä kunnes liika neste on irronnut ja rasva imeytynyt. Laita sienet sitten kulhoon odottamaan vuoroaan. Pilko vielä porkkanat ja laita nekin kulhoon odottamaan.

Kun pata on kypsynyt uunissa noin 3 tuntia, lisää porkkanat ja sipulit. Anna hautua uunissa vielä puoli tuntia. Lisää lopuksi herkkusienet. Anna hautua uunissa vielä kymmenen minuuttia.

Tarjoa pata salaatin ja keitettyjen perunoiden tai riisin kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...