maanantai 24. tammikuuta 2011

Paahtovanukas eli crème brûlée

Taannoisesta crema catalana-sessiosta mieleen jäi myös tämä ranskalainen vanukas, jota suurin osa netistä löytämistäni catalanaksi itseään väittävistä ohjeista näkyi lähinnä edustavan. Pitihän siis tätäkin kokeilla. Ensiksi kaivoin hyllystä klassikkokirjan Ranskalaisen keittiön salaisuudet, josta yleensä ranskalaista reseptiikkaa ammennan. Kirjan ohjeet ovat kiitettävän yksityiskohtaisesti kuvattuja, eikä niiden kanssa yleensä tule ikäviä yllätyksiä.

Noh, tällä kertaa tämän kirjan ohje poikkesi niin paljon netissä kiertelevistä ja muiden kirjojen ohjeista, että en uskaltanut vielä kokeilla. Tarkoitus kun oli saada aikaiseksi lauantai-illan pihviaterialle kunniakas päätösnumero. Kokeillaan sitten tuonnempana. Suurin erikoisuus ohjeessa oli se, ettei vanukasta laitettu uuniin ollenkaan. Pohjana ohjeessa oli kevyt vaniljakastike, jossa vain korvattiin maito kermalla ja käytettiin vähemmän sokeria. Seosta hämmennellään liedellä ja laitetaan sitten jäähtymään. Tosin näinhän crema catalana valmistetaan, joten mahdollisesti tuo toimii. Tällä kertaa halusin kuitenkin lähteä työstämään jotain ohjetta, jossa on mukana havainnekuva lopputuloksesta, ihan vain väärinkäsityksiltä välttyäkseni.

Ohjeeksi valitsin netistä löytämistäni ohjeista suurin piirtein keskimääräisen kuuloisen version, tarkemmin ottaen Ruokalan sivuilta peräisin olevan.

2,5 dl kermaa
0,5 dl maitoa
1 vaniljatanko
0,75 dl sokeria
3 munan keltuaista
sokeria kuorrutukseen

Halkaise vaniljatanko ja kaavi sen sisukset keltuaisten joukkoon. Vatkaa keltuaiset ja sokeri kovaksi vaahdoksi. Laita maito ja kerma sekä vaniljatankojen jäänteet kattilaan ja lämmitä kiehumispisteeseen. Ota vaniljatangot pois ja kaada seos keltuais-sokerivaahdon sekaan ja sekoita hyvin. Jaa seos uunivuokiin ja laita 90-asteiseen uuniin noin tunniksi. Anna jäähtyä hyvin (noin 4 tuntia). Juuri ennen tarjoilua sirota pinnalle sokeria ja sulata kaasutohottimella tai uunissa grillivastusten alla.

Joistain blogeista olen lukenut, että brûléen hyytymisen kanssa voi joskus ilmetä ongelmia. Ruokalan ohjeessa huomautetaan, että jos tunnin kuluessa hyytymistä ei ole tapahtunut, on syytä jatkaa paistamista samalla lämmöllä. Lämpöä ei kannata nostaa, koska kuumemmassa uunissa tuotoksesta tulee kokkareista.

Tästä ohjeesta jää taas hauskasti kolme valkuaista yli. Jos sattumalta kaapin pohjalla lopuu ruoanlaittosuklaata, voit kätevästi tehdä yli jääneistä valkuaisista suklaakohokkaan jääkaappiin odottamaan seuraavaa ateriaa tai vaikka seuraavaa päivää. Kohokkaan voi ennen paistamista jopa pakastaa ja paistaa sitten vasta myöhempänä ajankohtana.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...