perjantai 21. tammikuuta 2011

Chipotle burger

Pitäisi kai pikkuhiljaa palailla arkimoodiin. Kahden viikon totuttelu valmiiseen pöytään raahautumiseen on aiheuttanut pienoisia vaikeuksia hellan äärelle vääntäytymiseen. Uudenvuoden aatonaattona lähdimme paremman puoliskon kanssa kohti Teneriffan aurinkoa ja siellä makoilimme kaksi viikkoa. Tai eipä sitä varsinaista auringossa makoilua jaksanut kuin pari-kolme tuntia päivässä, muu aika kului ympäriinsä kierrellen sekä jalan että bussilla. Vuokrasimmepa autonkin pariksi päiväksi, jotta pääsimme vähän syrjäisempiä kyliä koluamaan. Täytynee matkastakin joku postaus kirjoittaa, kunhan kerkeän. Sitä ja muuta järkevää odotellessa tässä välipalana pientä kesän muistelua

Tämä ohje on Glorian Ruoka & Viini-lehdestä. Tämä ruoka on ehdottomasti parhaimmillaan grillattuna. Valmistin tästä kanaversion (korvasin jauhelihapihvin kanan rintafileellä) sapuskaksi Ruotsin kuninkaallisten häiden kisastudioomme.

jauhelihapihvit
500 g naudan paistijauhelihaa
1 tl dijon-sinappia
1 rkl oliiviöljyä
1/2 tl suolaa
mustapippuria

chipotle-majoneesi
1 dl majoneesia
1-2 tl Chipotle-kastiketta
1/4 limetin mehu
1 valkosipulin kynsi
ripaus suolaa

hampurilainen
1 tomaatti
1 punasipuli
1/4 kerää/ruukkua jäävuorisalaattia
4 isoa hampurilaissämpylää
1 dl chipotlemajoneesia
4 viipaletta juustoa (esim. cheddar)
8 viipaletta pekonia
muita aineksia oman hampurilaismaun mukaan

Suosittelen leipomaan sämpylät itse (vaikka kuvan sämpylä ei olekaan itse tehty). Kaupan sämpylät ovat tylsän makuisia ja niitä myydään kummallisen kokoisissa pakkauksissa. Yksi ohje löytyy Viva ciabatta!-blogista (ohje on hot dog-sämpylälle, mutta hampurilaissämpylä syntyy samalla taikinalla). Myös Hélene Johanssonin kirjassa Leipä on hampurilaissämpylän ohje, mutta sitä en ole vielä ehtinyt kokeilemaan. Ehkä ensi kesänä sitten.

Tee chipotle-majoneesi. Laita majoneesi kulhoon. Lisää joukkoon muut aineet. Jos et pidä kovin tulisesta, laita chipotle-kastiketta vähän kerrallaan ja maista välillä välttyäksesi ylilyönneiltä. Ohjeen mukaisella annostuksella ei mielestäni tule kovinkaan tulista.

Tee seuraavaksi jauhelihapihvit. Laita jauheliha kulhoon ja lisää muut ainekset. Sekoita tasaiseksi massaksi. Kostuta kätesi kasvisöljyllä ja muotoile massasta neljä isoa pihviä. Tähän on olemassa myös työkalu, sellainen prässi, joita myydään kokkikaupoissa. Huom! alkuperäisessä ohjeessa taikinaan laitettiin tuplasti aineksia. Itse sain tällä puolitetulla ohjeellakin tehtyä ihan riittävästi taikinaa. Sama pätee myös majoneesiin, sitä jää aina yli, vaikka tekeekin puolitetun ohjeen. Tee toki majoneesia reilusti, jos sinulla on myös jotain dipattavaa, kuten itse tehtyjä lohko- tai ranskanperunoita.

Valmistele sitten muut hampurilaisen osat. Viipaloi tomaatti ja punasipuli. Grillaa jauhelihapihvit ja pekoniviipaleet. Lämmitä grillissä myös sämpylät, mutta varo polttamasta niitä, se on huomattavan helppoa. Juusto sulaa kivasti, kun sen laittaa grilliin pihvin päälle hetkinen ennen pihvin pois ottamista. Kasaa hampurilaiset ja syö vaikkapa hyvän lager-oluen kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...