lauantai 7. toukokuuta 2011

Lampaan file tuplana

Meillä ei yleensä syödä lammasta, mikä on oikeastaan harmi. Minä pidän kyllä lampaasta, mutta vaimoke ei. Maistuu kuulemma villasukalle. Ilmeisesti joskus on saanut pahaa lammasta.

Nyt kuitenkin pääsiäisen kunniaksi päätin kokeilla pitkästä aikaa kokata lammasta. En oikein osaa lammasreseptejä, kun niille ei ole ollut käyttöä. Onneksi Viinilehden pääsiäisviikon viinivinkki sisälsi houkuttelevan lammasohjeen. Mukana oli tietysti hyvänä bonuksena viinisuositus.

Alkuperäinen ohje oli hyvin ylimalkainen, kuten saman lähteen ohjeet yleensäkin. Tässä esittämäni mitat ja määrät ovat siis omaa tulkintaani aiheesta, eivät alkuperäisen ohjeen osia.

lampaan filerulla
1 lampaan sisäfile
2 lampaan ulkofilettä
suolaa ja mustapippuria myllystä
hienonnettua rosmariinia
2 valkosipulin kynttä hienonnettuna
voita ja öljyä paistamiseen
balsamicoa

kermamuhennettu palsternakka
150 g palsternakkaa kuutioina
1 sipuli pieninä kuutioina
1 dl kermaa
muutama maustepippuri
suolaa myllystä

kastike
2 dl punaviiniä
2 rkl balsamicoa
2 rkl sokeria
1 dl lihalientä

Kuullota ensin hienonnetut valkosipulin kynnet voissa pannulla. Siirrä pois pannulta odottamaan. Paista sisäfileeseen kaunis pinta pannulla voin ja öljyn seoksessa. Hiero sisäfileen pintaan suolaa, mustapippuria sekä hienonnettua rosmariinia ja kuullotettua valkosipulia. Nuiji ulkofileet kevyesti, laita sisäfile niiden väliin ja sido koko komeus narulla rullaksi. Käytin itse sopivan narun puutteessa cocktailtikkuja. Paista rullan pintaan kaunis paistopinta samoin kuin sisäfileen kanssa aiemmin. Ripottele pintaan balsamicoa.

Kääri rullan ympärille muutama kierros kelmua ja laita 150-asteiseen uuniin. Käytin varmuudeksi paistokelmua, kun peruskelmun lämmönkestosta ei ollut havaintoa. Laita mukaan paistomittari ja paista, kunnes mittari alkaa näyttää vähän yli 60 astetta. Anna vetäytyä hyvin. Lämpö nousee vielä, joten kannattaa varoa ylikypsentämistä. Kuten kuvasta näkyy, paistoin oman rullani tätä kypsemmäksi, koska parempi puoliskoni pitää enemmän kypsemmästä lihasta.

Lihan paistuessa uunissa on hyvin aikaa valmistaa palsternakkalisäke sekä kastike. Nämä molemmat vaativat hetken keittelemistä, joten vielä ei kannata laiskotella. Kunhan pannut ovat porisemassa, voit hengähtää hetken ja maistaa vaikka lasillisen viiniä, jonka olet avannut kastiketta varten.

Kuullota sipulia ja palsternakkaa voissa pannulla. Lisää kerma ja maustepippurit. Keitä kasaan, mutta älä anna palsternakan mennä aivan mössöksi. Tarkista lopuksi maku ja poista pippurit.

Keitä punaviiniä, balsamicoa ja sokeria kattilassa, kunnes tulos alkaa muuttua siirappimaisen paksuksi. Lisää lihaliemi ja keittele vielä vähän aikaa.

Leikkaa hyvin vetäytyneestä filerullasta 1,5 cm viipaleita ja laita lautasille palsternakkalisäkkeen ja kastikkeen kera. Nauti ruoka täyteläisen Yhdysvaltalaisen Bogle Cabernet Sauvignonin kanssa.

Tätä kokeillaan meillä varmaan uudemmankin kerran, sen verran positiivista oli palaute. Erityistä epäilystä herätti lampaan lisäksi myös tuo palsternakkalisäke, joka sitten osoittautuikin erittäin maukkaaksi. Viini tuntui olevan erityisesti juuri tuon palsternakkalisäkkeen kaveri.

Kastike oli myös mitä mainioin. Keittelin sitä niin paksuksi, että sitä oli jäljellä enää puolisen desiä. Määrä riitti niukin naukin. Maku oli erittäin vahva ja auttoi myös osaltaan sitomaan ruoan ja viinin yhteen, koska käytin samaista viiniä myös kastikkeen valmistamiseen. Tämä on yleensä kohtalaisen hyvä tapa, jos nyt vain raaskii viinistään luopua. Kohtalaisen yllätyksettömästi hyvästä viinistä tulee parempi kastike kuin huonosta viinistä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...