maanantai 9. toukokuuta 2011

Melkoisen hätäinen durumleipä

Tämä leipä syntyy yhden päivän aikana. Tämmöiselle hätäiselle leivälle tuli tarvetta, kun spelttileivälle ei ollut enää esitaikinaa jemmassa, enkä muistanut sitä ajoissa tehdä lisää. Jauhotkin olivat loppu, eikä kauppa ollut äitienpäivänä auki. Spelttileivän prosessi vie alusta asti kolme päivää. Edellinen leipä ei ihan niin kauaa olisi enää riittänyt.

Tämä ohje on taas kerran Heléne Johanssonin kirjasta Leipä. Muuntelin jauhokoostumusta vähän, koska en mielelläni käytä ihan peruspullavehnäjauhoja. Spelttiä olisin laittanut enemmänkin, mutta sitä nyt vain ei ollut enempää saatavilla. Ohjeesta pitäisi syntyä neljä leipää.

1000 g vettä
30 g hiivaa
300 g spelttijauhoja
900 g täysjyvävehnäjauhoja
300 g durumvehnäjauhoja
30 g merisuolaa

Laita kaikki aineet paitsi suola kulhoon ja vaivaa yleiskoneella 15 minuuttia tai vähintään kaksinkertanen aika käsin. Lisää suola ja vaivaa vielä 10 minuuttia. Laita taikika kohoamaan öljyttyyn kulhoon huoneenlämpöön 5 tunniksi.

Leivo taikinasta neljä pyöreää leipää ja laita ne kohoamaan jauhottuihin kohotuskoreihin 2 1/2 tunniksi. Laita uunin pohjalle teräskulho ja lämmitä uuni 250 asteeseen. Jos käytät leivinkiveä, laita se kylmään uuniin. Laita leivät uuniin ja laske lämpö 200 asteeseen. Kaada uunissa olevaan kulhoon 1 dl vettä. 20 minuutin paistamisen jälkeen avaa uunin luukku ja päästä vesihöyry pois. Paista leipiä 35 minuuttia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...